UPDATE, 21 mai, ora 14.10 //Poliția din Marea Britanie a confirmat, duminică, că atacul din Reading de sâmbătă seară a fost un „incident terorist”. Un om în vârstă de 25 de ani a fost arestat după înjunghierile dintr-un parc al orașului, care s-au soldat cu trei decese și alte trei persoane rănite grav, potrivit Euronews.
Noapte de coşmar pentru mai mulţi oameni din Reading, Marea Britanie, unde un bărbat a înjunghiat mai multe persoane aflate într-un parc din oraș. Incidentul s-a soldat cu moartea a cel puțin trei oameni, iar mai multe persoane se află în stare gravă la spital, potrivit B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Un individ a înjunghiat, sâmbătă, mai multe persoane aflate într-un parc din orașul britanic Reading, iar martorii evenimentului susțin că agresorul a început să atace oamenii la întâmplare. Practic, atacatorul lovea grupurile care îi ieșeau în cale.
Principalul suspect este un bărbat de origine libiană, iar între timp acesta a fost arestat. BBC susține că omul a mai fost închis în penitenciarele din Marea Britanie pentru o infracțiune ușoară, nu pentru vreun atac terorist.
Un reprezentant al poliției locale a explicat că autoritățile nu caută și alte persoane care ar fi putut avea legătură cu atacul – ceea ce ar putea arăta că pista teroristă nu este primul scenariu luat în calcul – dar a subliniat că strategia de lucru presupune „păstrarea unei minți deschise în ceea ce privește motivația incidentului”.
Poliția i-a îndemnat pe toți cei care au filmat evenimentul să iasă în față, dar a făcut un apel ca imaginile să nu fie distribuite în spațiul public, „din respect pentru familiile victimelor”.
„Gândurile mele sunt alături de toți cei afectați de incidentul îngrozitor din Reading și le transmit mulțumiri serviciilor (n.r. – de intervenție) de urgență de la fața locului”, a scris Boris Johnson, premierul Regatului Unit, pe Twitter.
My thoughts are with all of those affected by the appalling incident in Reading and my thanks to the emergency services on the scene.
— Boris Johnson #StayAlert (@BorisJohnson) June 20, 2020
Chiar în același parc, cu câteva ore înainte, avea loc o manifestație revendicată drept anti-rasistă, dar poliția a explicat că atacul nu are nicio legătură cu demonstrația.
Marea Britanie este și ea marcată de protestele organizate de Black Lives Matter, care au început inițial în SUA, după moartea afro-americanului George Floyd. Bărbatul de culoare în vârstă de 46 de ani, care fusese reținut sub suspiciunea de uz de bani falși, și-a găsit sfârșitul a fost tratat brutal de un ofițer de poliție, Derek Chauvin, ce l-a imobilizat stând cu un genunchi pe gâtul său timp de 8 minute și 46 de secunde.
Deși agentul a fost arestat și acuzat de crimă, protestele au continuat în SUA și în alte țări europene, dar au și produs o serie de controverse, în condițiile în care pe alocuri au degenerat în jafuri și vandalizări de patrimoniu cultural național. De altfel, există voci – în special din zona creștin-conservatoare sau pro-Trump – care susțin că demonstrațiile s-au îndepărtat de zona asumată drept „anti-rasistă” și au mai degrabă caracter ideologic sau partinic, în condițiile în care republicanul Donald Trump, președinte în exercițiu, se va întrece pentru un nou mandat la Casa Albă, în 3 noiembrie, cu democratul Joe Biden.