Astronomii au descoperit un nou tip de stele, cu luminozitate variabilă
Astronomii elveţieni au depistat un nou tip de stele din clasa „variabile” sau „pulsante”, care au o luminozitate schimbătoare, relatează AFP.
Descoperirea a fost realizată pe baza unor măsurători regulate efectuate pe un număr de peste 3.000 de stele situate în roiul stelar NGC 3766, pe o durată de şapte ani.
Echipa de astronomi din Geneva care a făcut această descoperire a folosit un telescop elveţian Euler de la Observatorul La Silla (Chile), care aparţine Observatorului European Austral (ESO).
Aceştia au descoperit un grup de 36 de stele care prezintă „infime variaţii în luminozitatea lor, de ordinul a 0,1% din strălucirea normală a acestor stele”.
Periodicitatea acestor variaţii este cuprinsă în intervalul 2-20 de ore, precizează raportul publicat miercuri în revista Astronomy and Astrophysics.
Aceste stele, care fac parte dintr-un nou tip, rămas deocamdată fără o denumire, „sunt puţin mai calde şi mai strălucitoare decât Soarele”, mai precizează ESO.
„Existenţa acestei noi clase de stele variabile reprezintă o provocare pentru astrofizicieni”, a declarat Sophie Saesen, membră a echipei de cercetători elveţieni. „Modelele teoretice actuale prevăd că lumina lor nu ar trebui să varieze periodic, iar noi facem eforturi pentru a înţelege mai bine comportamentul acestui nou tip de stele”.