Astronautul Frank Borman, comandantul Apollo 8 care a înconjurat Luna de 10 ori, a murit la vârsta de 95 de ani

Astronautul Frank Borman, comandantul Apollo 8 care a înconjurat Luna de 10 ori, a murit la vârsta de 95 de ani

Frank Borman, astronautul Apollo, care a comandat primul zbor cu echipaj uman care a înconjurat Luna, a murit la 95 de ani, a anunțat NASA. El a condus zborul istoric de Crăciun 1968, care a deschis calea pentru aterizarea lunară a lui Neil Armstrong și Buzz Aldrin în anul următor.

A văzut Pământul ca pe o sferă îndepărtată în spațiu

Borman a devenit și CEO al Eastern Airlines în anii 1970 și începutul anilor 80, după ce a părăsit corpul de astronauți. Dar era cel mai bine cunoscut pentru misiunile sale la NASA. El și echipajul său, James Lovell și William Anders, au fost prima misiune Apollo care a zburat pe Lună – și a văzut Pământul ca pe o sferă îndepărtată în spațiu.

Borman a condus zborul istoric de Crăciun 1968, care a deschis calea pentru aterizarea lunară a lui Neil Armstrong și Buzz Aldrin în anul următor, sursă foto: captură YT

„Astăzi ne amintim de unul dintre cei mai buni de la NASA. Astronautul Frank Borman a fost un adevărat erou american”, a spus administratorul NASA Bill Nelson într-o declarație joi. „Dragostea lui de-a lungul vieții pentru aviație și explorare a fost depășită doar de dragostea pentru soția sa Susan.”

Lansat din Cape Canaveral din Florida pe 21 decembrie 1968, trio-ul Apollo 8 a petrecut trei zile călătorind spre Lună și a ajuns pe orbita acesteia în Ajunul Crăciunului. După ce au înconjurat-o de 10 ori pe 24 și 25 decembrie, s-au întors acasă două zile mai târziu.

Pentru a putea să-și plătească cursurile de aviație, punea benzină contra cost în rezervoarele mașinilor

În cartea sa, Countdown: An Autobiography, Borman a spus că Apollo 8 trebuia inițial să orbiteze Pământul. Succesul misiunii lui Apollo 7 din octombrie 1968 de a arăta fiabilitatea sistemului pe zboruri de lungă durată a făcut ca NASA să decidă că era timpul să încerce să zboare pe Lună.

Dar Borman a spus că există un alt motiv pentru care NASA a schimbat planul: agenția a vrut să-i învingă pe ruși.

„Principala mea preocupare în tot acest zbor a fost să ajung acolo înaintea rușilor și să ajung acasă. Aceasta a fost o realizare semnificativă în ochii mei”, a explicat Borman la o apariție la Chicago în 2017.

Anders a surprins fotografia emblematică „Earthrise” care arată un Pământ albastru și alb ridicându-se deasupra peisajului lunar gri.

Anders a surprins fotografia emblematică „Earthrise” care arată un Pământ albastru și alb ridicându-se deasupra peisajului lunar gri, sursă foto: captură YT

După NASA, cariera de aviație a lui Borman s-a manifestat în afaceri în 1970, atunci când s-a alăturat companiei Eastern Airlines – la acea vreme a patra companie aeriană ca mărime a națiunii. În cele din urmă, a devenit președintele și CEO-ul Eastern și în 1976 a devenit și președintele consiliului de administrație al acestuia.

Mandatul lui Borman la Eastern a înregistrat o creștere bruscă a prețurilor la combustibil și guvernul a dereglementat industria aeriană. Compania aeriană a devenit din ce în ce mai neprofitabilă, plină de datorii și sfâșiată de tensiunile muncii. A demisionat în 1986 și s-a mutat în Las Cruces, New Mexico.

În autobiografia sa, Borman a scris că fascinația sa pentru zbor a început în adolescență, când el și tatăl său asamblau modele de avioane. La vârsta de 15 ani, Borman a luat lecții de zbor, folosind banii economisiți punând benzină contra cost după școală. A făcut primul său zbor solo după opt ore de instrucție dublă. A continuat să zboare până la 90 de ani.

Borman s-a născut în Gary, Indiana, dar a crescut în Tucson, Arizona. A urmat cursurile Academiei Militare din West Point, unde a obținut o diplomă de licență în științe în 1950.

„Astăzi ne amintim de unul dintre cei mai buni oameni ai NASA. Astronautul Frank Borman a fost un adevărat erou american. Printre numeroasele sale realizări, el a fost comandantul misiunii Apollo 8, prima misiune cu echipaj uman în jurul Lunii, în 1968”, a declarat joi, într-un comunicat, administratorul NASA, Bill Nelson, potrivit CNN.

Decesul său urmează celui al astronautului Apollo Thomas K. Mattingly II, care a murit pe 31 octombrie la vârsta de 87 de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:48 - BEC a validat candidaturile lui Marcel Ciolacu și Ludovic Orban la alegerile prezidențiale. Deciziile luate cu privire la alte candidaturi analizate în ședința de duminică
23:27 - 11 victime după un accident violent între un microbuz și un autoturism, în Bihor
23:01 - A venit momentul pentru o încetare a focului în Gaza și Liban, i-a spus Macron lui Netanyahu după tensiunile recente. Ce i-a răspuns premierul israelian
22:36 - Rareș Bogdan: Numai poporul este îndreptățit să judece dacă o persoană poate deveni sau nu președinte. Nu CCR-ul dominat de magistrați „garantați de PSD”
22:26 - Cristina Prună: Decizia CCR riscă să pună în pericol democrația. Îl favorizează tocmai pe Marcel Ciolacu, care își dorește un adversar precum George Simion în turul 2 (VIDEO)
21:57 - Lucian Romașcanu: PNL atacă fără să se gândească foarte mult, ci doar din scopuri electorale, o instituție fundamentală a statului / Cea mai câștigată este Elena Lasconi. Simion se pare că nu poate beneficia de voturile Dianei Șoșoacă (VIDEO)
21:33 - Ionuț Stroe, despre cazul Diana Șoșoacă: Publicarea motivării CCR este crucială pentru a nu ajunge pe un tărâm al procedurilor nedemocratice (VIDEO)
21:09 - Bărbat transportat la spital după ce a căzut într-un canal tehnologic din București
20:45 - Ludovic Orban: Nu fac parte dintre aceia care să jelească scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă. Este principala goarnă a propagandei rusești și face servicii regimului criminal Putin (VIDEO)
20:23 - Biroul Electoral Central a respins candidatura Dianei Șoșoacă pentru prezidențiale / Eurodeputata depusese un nou dosar după decizia Curții Constituționale