AstraZeneca neagă informațiile potrivit cărora vaccinul său anti-COVID-19 nu ar fi eficient la persoane în vârstă

Publicat: 26 01. 2021, 08:23
foto: Hepta.ro / DPA Images / Dipayan Bose

AstraZeneca a negat, luni, că vaccinul său anti-COVID-19 nu ar fi foarte eficient pentru oamenii cu vârste mai mari de 65 de ani, după ce presa germană a relatat că oficialii se tem că vaccinul ar putea să nu primească aprobarea pentru utilizarea la persoanele în etate în Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Compania AstraZeneca neagă informațiile din presa germană potrivit cărora vaccinul său împotriva COVID-19 nu ar fi eficient la persoane în vârstă

Cotidienele Handelsblatt și Bild au scris în materiale separate că vaccinul – dezvoltat în parteneriat de AstraZeneca și Oxford University – ar avea o eficiență de 8%, respectiv mai mică de 10% la persoanele cu vârste peste 65 de ani.

Oficialii germani erau îngrijorați că vaccinul ar putea să nu primească aprobarea de la Agenția Europeană a Medicamentului pentru utilizare la persoane cu vârste mai mari de 65 de ani, a relatat Bild în ediția sa online.

Informațiile au reprezentat o nouă posibilă problemă pentru AstraZeneca, care vineri anunța UE că nu poate îndeplini obiectiveleconvenite de aprovizionare până la sfârșitul lunii martie după ce a întâmpinat probleme la producția vaccinurilor.

Într-un răspuns exprimat în scris, AstraZeneca a descris articolele presei germane – în care se susține, așadar, că s-a arătat că vaccinul anti-COVID-19 ar avea o eficiență mică la persoanele în etate – drept „complete incorecte”.

Comitetul britanic comun pentru vaccinare și imunizare, spun reprezentanții AstraZeneca, susțin utilizarea vaccinului la persoanele în vârstă. Totodată, a precizat că analizele de sânge efectuate la persoanele în etate care au participat la studiu au scos la iveală un răspuns imunitar puternic.

În 30 decembrie, Marea Britanie a devenit prima țară care aprobă utilizarea acestui vaccin și nu a impus o limită superioară de vârstă. Până acum, pentru campania națională de imunizare, autoritățile din arhipelag s-au concentrat pe vaccinarea persoanelor în vârstă și a personalului din sectorul sanitar.

Principalul studiu al AstraZeneca în Marea Britanie a început cu testarea pe adulți mai tineri de 55 de ani, pentru că inițial s-a concentrat pe personalul medical și pe angajații de primă linie din sector. Vârstnicii au fost recrutați la studiu ca participanți abia ulterior, astfel încât infectările, care sunt necesare pentru a ajunge la date fiabile de eficacitate, au venit și ele mai târziu.

Într-o lucrare publicată în The Lancet în 8 decembrie, când au fost lansate detaliile studiilor-cheie efectuate în Marea Britanie și Brazilia, cercetătorii de la Universitatea Oxford declarau că datele de eficacitate bazate pe infecțiile persoanelor în etate sunt încă limitate.

„Datele de eficacitate la aceste grupuri sunt limitate în prezent de numărul mic de cazuri (n.r. – de infectare), dar date suplimentare vor fi valabile în analizele viitoare”, se arăta în materialul din The Lancet.