Așteptând inevitabilul: Unde, cum și când va avea loc ofensiva ucraineană
De câteva luni, se vorbește multe despre ofensiva iminentă a armatei ucrainene la diferite niveluri, nu numai în Ucraina, ci și în Occident și chiar în Rusia. În viziunea oficialilor, experților militari și jurnaliștilor, pare un eveniment atât de inevitabil încât se discută detaliile, obiectivele, rezultatul posibil, dar nu însăși posibilitatea de a începe. Armata ucraineană a devenit un adevărat ostatic al situației când se pare că până și inamicul cere să atace, se arată într-o analiză BBC.
Ultimele detalii despre posibila ofensivă ucraineană
Ultimele detalii despre când va avea loc o astfel de ofensivă au fost anunțate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 10 mai. Într-un interviu acordat Forțelor Aeriene, el a spus că „din punct de vedere moral, din punct de vedere al motivației, din punct de vedere al personalului de brigadă”, armata ucraineană este pregătită pentru o ofensivă. „Din punct de vedere al tehnologiei, nu totul a ajuns încă… Trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de timp”, a spus el.
Ucrainenii nu au desfășurat acțiuni ofensive de amploare din toamna anului trecut, când în urma unei lovituri rapide au fost eliberate zeci de mii de kilometri pătrați în regiunile Harkov și Donețk, iar apoi Herson, pe care Vladimir Putin tocmai reușise să-l proclame. centrul noului subiect anexat al Rusiei.
Ofensiva actuală este diferită prin aceea pentru că nu pare să surprindă forțele de ocupație: oficialii de la Kiev o anunță din ianuarie a acestui an. Pe de altă parte, obiectivele, sfera de aplicare și consecințele sale și, cel mai important, momentul începerii și direcția în care Ucraina urmează să atace rămân necunoscute.
Întrebarea principală este: va avea loc ofensiva ucraineană sau se vorbește despre ea ca o operațiune de informare vicleană, a cărei sarcină poate fi orice – de a deruta armata rusă, de a mobiliza pe ucraineni, de a activa asistența occidentală la Kiev?
Primul semn este conceptual. Cert este că Rusia poartă un război în Ucraina cu obiective care nu există în realitate – până la urmă, nu se poate înțelege serios prin aceasta „denazificarea și demilitarizarea Ucrainei” declarată de Vladimir Putin în urmă cu mai bine de un an.
Obiectivele Ucrainei în aceste ostilități sunt definite cât se poate de specific, la nivelul declarațiilor tuturor liderilor săi politici și militari. Aceasta este restabilirea controlului asupra teritoriului Ucrainei în interiorul granițelor anului 1991. Adică, inclusiv a părții ocupate din Donbass și Crimeea.
Mai departe – logica pură se activează. Nu există negocieri între Ucraina și Rusia și ambele părți afirmă că nu există oportunități pentru vreo diplomație acum. Și asta înseamnă că Kievul își poate atinge scopul în singurul mod – prin eliberarea forțată a teritoriului său de trupele de ocupație.
Nomenclatorul livrărilor de arme occidentale din ultimele luni indică, de asemenea, că Forțele Armate ale Ucrainei se pregătesc să atace. De exemplu, cele mai recente pachete de asistență de urgență din SUA, care sunt furnizate în baza ordinelor prezidențiale speciale, conțin în mare parte muniție, dar există și articole care pot fi atribuite doar războiului de manevră.
De exemplu, pachetul de ajutor din 19 aprilie conține muniție pentru deminare și depășire obstacole, în timp ce cel mai recent, anunțat pe 3 mai, conține tractoare pentru transportul utilajelor grele. Astfel de vehicule sunt necesare pentru transferul rapid de vehicule blindate pe șenile, care, de obicei, nu se deplasează pe distanțe lungi cu propria putere.
Anterior, pachetele de ajutor din diferite țări includeau vehicule de inginerie, comandă, reparații și recuperare, vehicule blindate cu roți de diferite clase, cisterne, straturi de poduri și chiar transportoare de muniție blindate.
Livrările de astfel de echipamente speciale vorbesc despre pregătirile pentru o ofensivă chiar mai mult decât atunci când vehiculele militare apar în pachetele de ajutor.
Decizia administrației de ocupare a regiunii Zaporojie de a „evacua” locuitorii a 18 așezări (inclusiv orașele destul de mari Tokmak și Energodar – aici se află centrala nucleară Zaporojie) poate mărturisi și apropierea ofensivei ucrainene. Autoritățile ucrainene numesc mișcarea haotică și neorganizată. Aici ei avertizează că locuitorii din satele și orașele din prima linie scoase în acest fel pot fi folosiți de ruși în viitor ca scuturi umane sau ca ostatici.
Dar principalul lucru este că astfel de acțiuni sunt „evacuarea” populației civile în spate – Rusia
Când vor începe operațiunile?
Cum va arăta ofensiva trupelor ucrainene și când va începe, din motive evidente, rămâne un secret în spatele a șapte sigilii.
La începutul lunii aprilie, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat într-un interviu acordat Radio Liberty (recunoscut ca „agent străin” în Rusia) că nu mai mult de „trei până la cinci persoane de pe planetă” știu unde și când va fi această operațiune.
Mai mult, același Danilov pe 9 mai, în emisiunea teletonului național, spunea că planul ofensiv final nu fusese încă aprobat în biroul președintelui Zelensky: „Avem mai multe opțiuni. Toate sunt în lucru”.
De fapt, momentul începerii ofensivei ucrainene este unul dintre factorii cheie în succesul sau eșecul acesteia. Întrucât armata rusă are un avantaj multiplu față de cea ucraineană în ceea ce privește numărul și calitatea aeronavelor de luptă, este deja clar că ofensiva se va desfășura în principal la sol. Și aici starea solului devine decisivă: trebuie să fie suficient de dur pentru ca echipamentele militare grele să se poată deplasa de-a lungul acestuia fără probleme.
În același an, primăvara din sudul și estul Ucrainei s-a dovedit a fi destul de rece și ploioasă: în nordul regiunii Donețk, nu a nins deloc la începutul lunii aprilie. Prin urmare, încălzirea actuală a intensificat discuțiile despre începerea iminentă a operațiunii ofensive ucrainene.
Între timp, mulți experți militari notează că considerente precum furnizarea anumitor arme, vremea sau starea solului nu pot constitui în sine baza pentru determinarea datei începerii ofensivei. O astfel de operațiune complexă depinde de un număr foarte mare de factori, printre care se numără pregătirea forțelor proprii și o evaluare a stării forțelor inamice, care se bazează pe date de informații, disponibilitatea stocurilor de muniție și multe altele, mai puțin evident pentru un observator din exterior.
Ofensiva este precedată de pregătiri serioase de către serviciile din spate, care operează în strânsă colaborare cu grupurile armate.
Datele despre forțele pe care le-a acumulat Ucraina pentru cea mai mare campanie ofensivă din istoria armatei sale sunt, desigur, clasificate. Îi putem judeca doar după informațiile fragmentare din presă.
De exemplu, se știe că special pentru această operațiune au fost create nouă brigăzi de asalt ale „Gărzii Ofensive” (mai corect, formate pe baza unităților existente ale Gărzii Naționale, poliției și serviciului de frontieră).
La sfârșitul lunii aprilie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că partenerii occidentali ai Kievului au „antrenat și echipat mai mult de nouă brigăzi blindate ucrainene noi”.
Se știe din surse deschise că mai multe brigăzi nou create ale Forțelor Armate ale Ucrainei sunt desfășurate în locații din regiunile din spate ale Ucrainei, dar nu se știe sigur dacă Stoltenberg s-a referit la ele.
În orice caz, în ultimele luni în Ucraina, cu ochiul liber, s-a putut observa intensificarea muncii de mobilizare a Forțelor Armate. Și nu vorbim doar despre reclamele colorate ale Gărzilor Ofensive. Situația începutului unui mare război, când cozile de oameni care doreau să ia arme și să-și apere țara s-au aliniat în fața birourilor de înrolare militare, a trecut, iar acum „raiduri de mobilizare” ale ofițerilor de înrolare au devenit obișnuite pentru multe orașe și sate din Ucraina.
Într-un fel sau altul, sugerează cu prudență experții, astăzi putem spune că cel puțin 12 brigăzi cu un număr total de cel puțin 30.000 de oameni au fost pregătite suplimentar pentru ofensiva forțelor ucrainene.