Asociația ALS a strâns aproape 23 milioane dolari în urma provocării găleții cu gheață

Publicat: 21 08. 2014, 12:35
Foto: cbslocal.com

Asociația ALS a reușit să strângă prin intermediul provocării găleţii cu gheaţă, ce a devenit virală prin participarea a numeroase personalități din întrega lume, aproximativ 23 milioane dolari, de 12 ori mai mult decât anul trecut, relatează The Health Site.

Începând di luna iunie, mii de oameni din toată lumea s-au filmat în timp ce îşi turnau în cap găleţi cu apă cu gheaţă şi transmiteau provocarea mai departe, donând în acelaşi timp 100 de dolari sau mai mult fundaţiei americane ALS.

În urma acestor provocări, asociaţia a strâns un total de 22,9 milioane de dolari, de 12 ori mai mult decât suma strânsă în aceeaşi perioadă a anului 2013.

Steven Spielberg, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Oprah Winfrey, Jon Bon Jovi sunt doar câteva dintre personalităţile care s-au alăturat provocării şi au ajutat la strângerea de fonduri pentru lupta cu scleroza laterală amiotrofică.

Ce presupune provocarea ALS Ice Bucket

Provocarea presupune să îţi torni o găleată cu apă cu gheaţă deasupra capului pentru a creşte nivelul de conştientizare şi a lupta împotriva sclerozei laterale amiotrofice (ALS).

Persoana provocată are la dispoziție 24 de ore pentur a o duce la îndeplinire sau să doneze 100 de dolari.

De unde a pornit ALS Ice Bucket Challenge

Potrivit asociaţiei americane ALS , Pete Frates, un fost jucător de baschet la Boston College, este responsabil pentru popularizarea provocării.

Frates trăieşte cu această boală din 2012, iar  fenomenul găleţilor cu gheaţă a luat naştere de când el însuşi a acceptat provocarea la sfârşitul lunii iulie.

Ce este scleroza laterală amiotrofică (ALS)

ALS sau scleroza laterală amiotrofică este o boală fatală care duce la pierderea controlului din muşchi, inclusiv a abilităţii de a vorbi, de a mânca sau chiar respira.- Speranţa deviaţă după diagnosticare este între 2 şi 5 ani, iar tratamentul actual poate extinde acest interval doar cu câteva luni. 

Boala ALS poartă numele lui Lou Gehrig, un celebru jucător de baseball din Statele Unite, care a fost diagnosticat la vârsta de 36 de ani, odată cu retragerea din lumea sportului profesionist. Gehrig a murit un an mai târziu, la vârsta de 37 ani.

De ALS suferă și fizicianul Stephen Hawking, cel care, în ciuda previziunilor sumbre ale medicilor, a ajuns la vârsta de 72 de ani şi este unul dintre cei mai respectaţi oameni de ştiinţă din întreaga lume.