Asistentul Secretarului american de Stat: Baza de la Deveselu este o prioritate pentru SUA şi nu va fi afectată de reducerile bugetare

Publicat: 30 10. 2013, 14:54
Baza de la Deveselu nu va fi afectată de reducerile bugetare din SUA din anii următori, a declarat Frank Rose, asistent al secretarului de stat pentru politica spaţială şi de apărare al Statelor Unite. Oficialul a...

Baza de la Deveselu nu va fi afectată de reducerile bugetare din SUA din anii următori, a declarat Frank Rose, asistent al secretarului de stat pentru politica spaţială şi de apărare al Statelor Unite.

Oficialul a precizat că ţara noastră a fost şi este un partener model pentru SUA, atât în cadrul negocierilor privind scutul de apărare antirachetă, cât şi în privinţa cooperării la implementarea acordului.

Implementarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice se face în 4 etape, iar implicarea României va avea loc în Etapa a II-a. Ea presupune găzduirea unor rachete de interceptare Standard Missile 3 tip Block 1B.

Oficialul american Frank Rose a subliniat că rachetele au fost testate cu succes și că nu există semne de întrebare legate de viabilitatea acestora.

În plus, asistentul Secretarului american de Stat a dat asigurări că amplasarea scutului antirachetă nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru Rusia.

„Rachetele SUA și NATO nu sunt îndreptate împotriva Rusiei și nici nu au capacitatea de a intercepta rachetele rusești cu rază lungă de acțiune. SUA nu vor accepta nicio acțiune cu forță juridică sau alte limitări ale sistemului de apărare antirachetă, fie că este vorba despre sisteme de apărare ale SUA sau ale NATO”, a spus Frank Rose.

Oficialul american a mai precizat că, deși țara a traversat o perioadă de faliment tehnic și s-au făcut reduceri bugetare, finanțarea bazei de la Deveselu nu este pusă sub semnul întrebării.

„Președintele Obama a transformat finanțarea fazei europene a EPAA (Abordarea Europeană Adaptivă în Etape) într-o prioritate cheie în proiectul de buget înaintat Congresului. Lucrările de la Deveselu sunt în grafic și există bugetul necesar pentru implementarea proiectului”, a spus Rose. 

România nu trebuie nici să cumpere rachete interceptoare SM-3, nici să plătească pentru instalarea sau amenajarea bazei de pe teritoriul României. Cheltuielile pentru realizarea sistemului sunt suportate de către SUA, iar România pune la dispoziție doar terenul. La Deveselu vor fi mobilizați 200 de militari americani, iar scutul se va întinde pe o suprafață de 220 de hectare. Baza militară va deveni operațională în anul 2015.

Frank Rose: Baza de la Deveselu e o prioritate pentru SUA