Arsenalul pe care îl folosește Rusia pentru a destabiliza Republica Moldova: False alerte cu bombă, atacuri cibernetice, zvonuri privind recrutarea sau proteste în masă

Publicat: 10 03. 2023, 20:59
Sursa Foto: Hepta/ Stringer / Sputnik

O tentativă de lovitură de stat, false alerte cu bombă, atacuri cibernetice, solicitări false de recrutare, proteste în masă, este arsenalul pe care grupurile pro-rusești din Republica Moldova le-au folosit pentru a destabiliza puterea de la Chișinău, potrivit uni analizer Reuters.

Cum se încearcă destabilizarea Republicii Moldova

„Am avut o explozie de amenințări la adresa securității din 24 februarie anul trecut”, a declarat ministrul de interne Ana Revenco pentru Reuters, descriind un catalog de crize despre care a spus că i-au afectat țara și guvernul său pro-occidental de când Rusia a invadat Ucraina.

Moldova găzduiește micul stat separatist Transnistria – o fâșie de pământ de-a lungul graniței sale de est cu Ucraina, controlată de separatiști pro-ruși și garnizoată de trupe ruse. Țara găzduiește și regiunea semi-autonomă Găgăuzia, care este, de asemenea, predominant pro-rusă.

Oficialii moldoveni descriu imaginea unei națiuni aflate sub presiune constantă din cauza unei campanii de dezinformare și propagandă orchestrată de Moscova, despre care spun că este menită să destabilizeze și să submineze guvernul președintelui Maia Sandu, ales în 2020 cu promisiunea de a deveni membru al Uniunii Europene.

„Acest lucru pune o presiune foarte puternică asupra rezistenței psihologice a populației”, a adăugat ea.

„Conducerea se concentrează întotdeauna pe orice lucru anti-rus”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, luna trecută. „Alunecă în isteria anti-rusă”.

Presupusul complot de lovitură de stat a fost făcut public luna trecută de autoritățile moldovenești, care au spus că planul cere ca agitatorii să intre în Moldova din Rusia și din alte țări din regiune și să încerce să provoace ciocniri violente. Oficialii au expulzat săptămâna trecută doi presupuși ofițeri neidentificați în legătură cu tulburările, dar nu au oferit detalii cu privire la scopul planului sau la succesul acestuia.

Oficialul Ministerului Apărării, Valeriu Mija, a spus că scopul complotului este atât de a da o lovitură moralului țării, cât și de a răsturna guvernul: „Credem că acest incident face parte din războiul psihologic”.

Val de alerte cu bombe

Farsele cu bombă au devenit, între timp, parte din viața de zi cu zi, consumând resurse oficiale, potrivit Ministerului de Interne, care a spus că autoritățile au primit peste 400 de amenințări false prin telefon sau e-mail.

Aeroportul din Chișinău, instituțiile de învățământ, tribunalele, spitalele și centrele comerciale s-au numărat printre țintele falselor atacuri, a spus ministerul.

Principalul partid de opoziție, Sor, o denunță pe președinta Maia Sandu că este de partea Ucrainei, spunând că crește șansele ca Moldova să fie atrasă în conflict. El spune că a strâns 600.000 de semnături pentru a cere noi alegeri.

La un protest din capitala Moldovei, săptămâna trecută, la care au participat aproximativ 2.000 de persoane, Marina Tauber – o fostă jucătoare profesionistă de tenis devenită deputată din partea grupării Sor – a condus mulțimea în scandări anti-Sandu cu megafonul.

Aproximativ 1.500 de soldați ruși sunt staționați în Transnistria, cei mai mulți dintre ei recrutați la nivel local dintre transnistrenii care dețin pașapoarte rusești.

Prim-ministrul moldovean Dorin Recean a spus că trupele ruse ar trebui expulzate din regiune, în timp ce Moscova avertizează că orice atac asupra trupelor sale de acolo ar fi văzut ca un atac asupra Rusiei.