Armenia returnează Azerbaidjanului patru sate de graniță. Locuitorii nemulțumiți și-au demontat casele și s-au mutat

Armenia returnează Azerbaidjanului patru sate de graniță. Locuitorii nemulțumiți și-au demontat casele și s-au mutat
Sursa foto: Captură Video - Twitter (X) - Sprinter @Sprinter99800 - armeniatoday.news

Un acord de demarcare a graniței negociat recent cedează patru sate Azerbaidjanului, în timp ce fostele republici sovietice și rivale istorice încearcă să-și normalizeze relațiile.

Returnarea satelor a declanșat proteste prelungite în Armenia

Armenia a returnat Azerbaidjanului patru sate de graniță pe care le-a capturat cu zeci de ani în urmă, au confirmat țările vineri, 24 mai – un pas cheie către normalizarea legăturilor dintre rivalii istorici.

Mișcarea, care a declanșat proteste prelungite în Armenia, reprezintă o mișcare importantă către atingerea unui acord de pace cuprinzător după ani de discuții inutile mediate de Rusia și țările occidentale.

Țările din Caucaz, ambele foste republici sovietice, au purtat două războaie în anii 1990 și în 2020 pentru controlul regiunii separatiste Nagorno-Karabah.

Azerbaidjanul a recucerit-o anul trecut într-o ofensivă fulgerătoare, punând capăt a trei decenii de guvernare separatistă armeană asupra enclavei și determinând peste 100.000 de localnici să fugă în Armenia.

Serviciul de securitate al Armeniei a confirmat vineri că polițiștii săi de frontieră au ocupat noi poziții în estul țării, reflectând un acord de demarcare a frontierei încheiat recent, care cedează satele sub controlul azer.

Viceprim-ministrul Azerbaidjanului, Shahin Mustafayev, a anunțat separat că polițiștii de frontieră ai țării sale au preluat controlul asupra celor patru așezări.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a fost de acord în martie să returneze cele patru sate abandonate, care au fost confiscate în anii 1990, ca parte a eforturilor de a asigura un acord de pace de durată.

Și cele două țări au convenit la începutul acestei luni asupra noii demarcații de 12,7 kilometri de graniță, returnând satele Baghanis Ayrum, Ashaghi Askipara, Kheyrimli și Ghizilhajili în Azerbaidjan.

Unii locuitori și-au demontat casele și au fugit din sat

Pashinyan a salutat acordul ca fiind „foarte important” pentru suveranitatea Armeniei și a spus că „ne aduce securitatea și stabilitatea la un nou nivel”.

Teritoriul cedat de Erevan este de importanță strategică pentru Armenia fără ieșire la mare, deoarece controlează secțiuni ale unei autostrăzi vitale către Georgia.

Locuitorii armeni ai așezărilor din apropiere spun că mutarea i-ar putea separa de restul țării și îl acuză pe Pashinyan că a cedat unilateral teritoriu fără a primi nimic în schimb. Pashinyan a spus că Armenia va construi noi drumuri în zonă în următoarele câteva luni.

Decizia premierului a declanșat săptămâni de proteste antiguvernamentale în Armenia, mii de manifestanți conduși de clerul carismatic Bagrat Galstanyan cerând demisia lui Pashinyan. Un nou protest antiguvernamental este programat duminică.

O porțiune de 5,8 kilometri a graniței din apropierea satului armean Kirants va fi păzită „conform unei scheme de tranziție până pe 24 iulie”, a anunțat vineri serviciul de securitate națională al Armeniei.

Primarul satului a spus că localnicilor li se va permite să folosească o porțiune de drum care urmează să fie transferată sub controlul Azerbaidjanului – până când vor fi construite noi drumuri. Presa locală a relatat că unii locuitori din Kirants și-au demontat casele și au fugit din sat, care se află la doar câțiva metri de granița redesenată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)