Armenia a cerut Uniunii Europene să sancționeze Azerbaidjanul pentru operațiunea militară din Nagorno-Karabah

Publicat: 02 10. 2023, 18:58
Foto: Hepta/Sputnik / Aram Nersesyan.

Armenia a cerut luni, 2 octombrie, Uniunii Europene să sancționeze Azerbaidjanul pentru operațiunea militară din Nagorno-Karabah, avertizând că Baku ar putea ataca Armenia dacă Occidentul nu adoptă măsuri ferme, potrivit Agerpres.

Printre măsurile pe care Armenia le dorește se numără plafonarea prețului la gazul azer și suspendarea tratativelor cu UE în ceea ce privește relațiile mai strânse cu Baku.

Tigran Balaian, ambasadorul Armeniei, a cerut Occidentului să furnizeze asistență „curajoasă” pentru securitate.

Armenia a cerut plafonarea prețului la gazul azer

„Nu este doar opinia guvernului armean, ci şi al multor experţi, dar şi al unor state membre UE, că un atac asupra Armeniei propriu-zise este iminent”, susține Balaian.

În septembrie, azerii au preluat controlul asupra Nagorno-Karabah, într-o operațiune fulger. Aceasta a dus la un exod al aproximativ 100.000 de etnici armeni în mai puțin de șapte zile.

Azerbaidjanul este acuzat de Armenia de epurare etnică, acuzație ce a fost respinsă de Baku, care insistă că armenii sunt bineveniți să rămână în Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul a menționat că nu are nicio intenţie de a ataca Armenia.

Ambasadorul Armeniei a declarat că garanțiile date de președintele azer Ilham Aliev nu sunt credibile, amintind declarațiile oficialităților americane potrivit cărora liderul azer și-a încălcat promisiunea de a nu atacat Nagorno-Karabah.

Uniunea Europeană dispune de multe instrumente pentru exercitarea presiunilor asupra lui Aliev, iar Nagorno-Karabah a plătit mult pentru că niciunul dintre acestea nu au fost utilizate până acum.

Mai mulți diplomați europeni au afirmat că statele UE vor să ajungă la un consens. Franța și Olanda se numără printre statele care vor să fie luat în calcul măsuri dure. Ungaria și România sunt reticente, susțin ei.

În contextul războiului din Ucraina, găsirea unui răspuns la nivelul UE este complicată, pentru că este nevoie de petrolul și gazul azer.