Armata israeliană afirmă că trupele au lansat raiduri terestre limitate asupra siturilor Hezbollah de la frontiera de nord

Publicat: 01 10. 2024, 08:19
Gaza City, 27 octombrie 2023. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Forțele militare israeliene au trecut luni granița în sudul Libanului pentru a efectua ceea ce armata sa a descris drept „raiduri terestre limitate, localizate și țintite” împotriva grupării militante Hezbollah susținută de Iran. Ofensiva, care are ca scop împingerea forțelor Hezbollah mai departe de granița israeliană, este de așteptat să dureze zile, nu săptămâni, au spus oficialii americani, potrivit nbcnews.

Forțele militare israeliene au trecut luni granița în sudul Libanului

Israelul a informat SUA că intenția incursiunii în sudul Libanului este de a împinge forțele Hezbollah mai departe de granița israeliană și de a viza infrastructura acestora, inclusiv stocurile și armele, potrivit unui oficial american, un oficial al administrației Biden și o sursă familiarizată cu planificarea .

Ofensiva va fi limitată ca durată și amploare, poate dura zile, nu săptămâni, au spus sursele, adăugând că raza geografică va fi limitată.

„În urmă cu câteva ore, IDF a început raiduri la sol limitate, localizate și țintite, bazate pe informații precise împotriva țintelor teroriste Hezbollah și a infrastructurii din sudul Libanului”, au declarat oficialii israelieni într-un comunicat. „Aceste ținte sunt situate în satele din apropierea graniței și reprezintă o amenințare imediată pentru comunitățile israeliene din nordul Israelului”.

Unii critici și-au exprimat scepticismul că operațiunea Israelului a fost „țintită”, amintind reprezentări similare ale atacului terestre al Israelului în Rafah în mai.

Președintele Joe Biden amenințase că va suspenda livrarea de arme către Israel dacă va avea loc o ofensivă terestră majoră în Rafah, dar mai târziu a spus că nu a depășit „linia roșie” deoarece aceasta se limitează la o zonă strategică pentru a lupta împotriva Hamas.

În iulie, NBC News a putut să viziteze orașul și a documentat un oraș fantomă devastat. Clădirile au fost nivelate și aproape nimeni nu a fost găsit, în timp ce cu doar câteva săptămâni locuiau peste 1 milion de palestinieni.

Hezbollah, o miliție libaneză și un partid politic susținut de Iran, a început să tragă în Israel pe 8 octombrie în sprijinul Hamas, care este, de asemenea, un mandatar iranian și este în război cu Israelul de la atacul terorist din 7 octombrie. De atunci, grupul a făcut schimb de focuri cu Israelul, strămutând zeci de mii de oameni de ambele părți ale graniței libaneze-israeliene.

O nouă fază a războiului

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a indicat luna aceasta că țara intră într-o nouă fază de război, una concentrată pe asigurarea întoarcerii rezidenților strămutați înapoi în nord.

Tensiunile au escaladat a doua zi, când pagerele folosite de membrii Hezbollah au explodat fără avertisment în tot Libanul, explodând în case, magazine alimentare și în alte părți.

Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru atac. Doi oficiali americani au declarat la acea vreme pentru NBC News că acesta era în spatele exploziei.

Un atac similar a avut loc a doua zi cu walkie-talkie. Oficialii din domeniul sănătății libanezi au raportat că cele două valuri de explozii au ucis 37 de persoane și au rănit alte aproximativ 3.000.

Exploziile au declanșat ciocniri puternice între Hezbollah și Israel, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, descriind atacul Israelului ca un act de război.