Armata israeliană admite cu o „probabilitate foarte mare” uciderea jurnalistei Al Jazeera din luna mai

Armata israeliană admite cu o „probabilitate foarte mare”  uciderea jurnalistei Al Jazeera din luna mai
Shireen Abu Akleh a fost ucisă de un soldat israelian Foto: DPA Images / Ahmad Tayem

Potrivit unei anchete asupra uciderii unei jurnaliste Al Jazeera, Shireen Abu Akleh,  în luna mai, reprezentanți ai statului israelian au declarat că există probabilitatea ca un soldat evreu să fi tras spre aceasta, conform Associated Press (AP).

Jurnalista canalului de televiciune Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, a fost ucisă În Cisiordania de către un soldat israelian care ar fi folosit o armă de precizie.

Un oficial militar de rang înalt a declarat că tragedia nu va implica vreo anchetă penală, ceea ce înseamnă că nici soldatul și nici superiorii săi nu vor fi pedepsiți.

Shireen Abu Akleh a fost lovită de un glonţ cu calibrul 5,56 mm pornit dintr-un Ruger M40, o armă de foc cu precizie superioară de producţie americană.

Rezultatele anchetei, anunțate la patru luni de la crimă, se finalizează prematur precum multe alte investigații independente.

Palestinienii au acuzat guvernul israelian și pentru această crimă

În momentul incidentului, jurnalista se afla lângă o tabără de refugiați de la Jenin, bastion al facţiunilor armate palestiniene. Aici forțele israeliene efectuau un raid în acea zi. Ea era echipată cu o vestă antiglonţ pe care era scris „presă” şi o cască de protecţie, dar glonțul a ajuns sub marginea căștii.

Inițial, oficialii sioniști au lansat ipoteza că ar fi fost posibil ca jurnalista să fi fost ucisă de focul palestinienilor; ulterior, au revenit asupra situației și au confirmat că un soldat ar fi putut să o ucidă „din greşeală” în timpul unui schimb de focuri.

Într-un dialog cu presa, oficialul armatei sioniste a declarat că armata nu a putut determina în mod concludent de unde a pornit focul şi a lansat posibilitatea să fi fost palestinieni înarmaţi în aceeași zonă cu soldatul israelian. Totuşi, a menţionat că israelianul a ucis-o pe jurnalistă „cu o probabilitate foarte mare”.

Oficialul nu a putut răspunde de ce afirmaţiile martorilor și înregistrările video au demonstrat o activitate limitată a militanților împotriva ocupaţiei în zonă sau faptul că nu au existat focuri de armă în apropiere până la barajul care a lovit-o pe Abu Akleh și a rănit un alt reporter.

Gloanțele aveau aceeași origine

Un alt jurnalist a fost rănit, cu gloanțe ce au fost trase de la circa 170-180 de metri. Din cinci proiectile, trei au atins un copac.

Procurorii palestinieni au menționat că „urmele (de glonţ) de pe copac sunt concentrate la o înălţime de 127-178 de centimetri, ceea ce indică faptul că trăgătorul a vizat părţile superioare ale corpului cu scopul de a ucide”

„Ansamblul acestor fapte – tipul proiectilului, arma, distanţa, faptul că nu exista niciun obstacol care să obtureze vederea şi că (jurnalista) purta vestă de presă (…) ne duc la concluzia că Abu Akleh a fost ţinta unui asasinat. Singura sursă de tiruri erau forţele de ocupaţie israeliene”, a adăugat procurorul Akram al-Khatib.

Hussein al-Sheikh, secretarul general al Organizației pentru eliberarea Palestinei, a declarat că raportul de anchetă autorităţilor americane. Ancheta preliminară nu a putut stabili originea tirului care a ucis-o pe jurnalista Al Jazeera. Apelurile la o anchetă internațională au fost respinse de către statul evreu. Autoritatea palestiniană a refuzat să colaboreze cu ancheta israeliană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`