Ancheta din interiorul armatei israeliene a constatat două greșeli majore. Ofițerii responsabili nu au citit mesajele care avertizau trupele că mașinile, nu camioanele de ajutor, vor transporta lucrători de la organizația umanitară de la depozitul în care a fost distribuit ajutorul. Drept urmare, mașinile care au fost vizate au fost identificate greșit ca transportând militanți, arată o anchetă realizată de un general israelian, citată de The Guardian.
De asemenea, armata îl acuză pe un maior care a identificat ținta loviturii și pe un colonel care a aprobat bombardamentele pentru că au acționat cu informații insuficiente.
Armata a spus că ordinul a fost dat după ce unul dintre pasagerii din interiorul unei mașini a fost identificat ca fiind un bărbat înarmat. S-a spus că trupele au devenit suspicioase deoarece un bărbat înarmat ar fi fost văzut pe acoperișul unuia dintre camioanele de livrare în drum spre depozit.
S-a dovedit că pasagerul nu purta o armă – ci doar o geantă.
Armata a spus că a bombardat inițial o mașină. În timp ce oamenii s-au grăbit să se refugieze într-o a doua mașină, IDF a bombardat și acel vehicul. A făcut același lucru și când supraviețuitorii s-au grăbit spre a treia mașină. Oficialii armatei au susținut că operatorii de drone nu au văzut că mașinile erau marcate cu cuvintele „World Central Kitchen”, deoarece era noapte.
Armata nu a putut spune exact unde s-a întrerupt comunicarea despre planurile convoiului.
Oficialii din cadrul armatei au refuzat să răspundă la întrebările dacă au avut loc încălcări similare ale regulilor în timpul războiului – în care palestinienii, lucrătorii umanitari și grupurile internaționale pentru drepturile omului au acuzat în mod repetat armata că a bombardat cu nesăbuință civili.
Ancheta a fost condusă de Yoav Har-Even, un general în retragere.
Cei șapte care au fost uciși distribuiau alimente care fuseseră aduse în Gaza printr-un coridor maritim nou înființat. World Central Kitchen a spus că și-a coordonat mișcările cu armata și că vehiculele erau marcate cu sigla organizației.
„A fost un atac direct asupra vehiculelor marcate clar ale căror mișcări erau cunoscute de către armata israeliană”, a spus Andrés miercuri.
Peste 220 de lucrători umanitari au fost uciși în conflict, potrivit ONU.
„Să fim foarte clari. Acest lucru este tragic, dar nu este ceva ieșit din comun”, a declarat Scott Paul, de la grupul umanitar Oxfam, într-o ședință de informare cu alte organizații de ajutor înainte ca rezultatele investigației Israelului să fie publicate. „Uciderea lucrătorilor umanitari în Gaza a fost sistemică”.