Armand Goșu: Se pare că Vladimir Putin a clipit primul / Nu avem confirmări dacă într-adevăr au fost retrase unități rusești de la frontiera cu Ucraina (VIDEO)

Armand Goșu: Se pare că Vladimir Putin a clipit primul / Nu avem confirmări dacă într-adevăr au fost retrase unități rusești de la frontiera cu Ucraina (VIDEO)
Vladimir Putin (Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Metzel) și Joe Biden (Foto: Hepta.ro / Bestimage / WALTER / BESTIMAGE)

Analiștii internaționali compară actuala criză cu o întrecere în care cine clipește primul pierde, iar de data această se pare că primul care a clipit a fost președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-a arătat de părere Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Armand Goșu, pe B1 TV: „E o criză care a durat patru luni, iar americanii și aliații lor europeni au fost foarte, foarte atenți la evoluția acestei crize”

Întrebat dacă au avut vreun aport declarațiile președintelui SUA, Joe Biden, care s-a arătat gata să răspundă decisiv în eventualitaea unei invazii ruse în Ucraina, Armand Goșu a explicat: „Și aceste ultime, dar și întreaga atitudine americană de-a lungul acestei crize. Nu uitați că sâmbătă președintele SUA l-a sunat pe președintele Putin. Ieri ministrul de externe, Lavrov, a fost sunat de șeful diplomației americane. Americanii au fost foarte activi în această perioadă. Gândiți-vă că ei încă din octombrie au atras atenția că la frontiera cu Ucraina au loc manevre militare dubioase, că trupe neobișnuit de numeroase se strâng acolo”.

„E o criză care a durat patru luni, iar americanii și aliații lor europeni au fost foarte, foarte atenți la evoluția acestei crize. Faptul că până acum nu s-a întâmplat ceva nu înseamnă că Putin nu ar fi escaladat și mai mult criza printr-o intervenție militară, ci se explică prin faptul că occidentalii au stat cu ochii țintiți pe mișcările trupelor rusești de la graniță”, a adăugat expertul.

Întrebat dacă se poate spune că e un moment în care Vladimir Putin a făcut un pas în lateral, el a continuat: „Presa străină, analiștii internaționali, metafora pe care o folosesc, ei compară cu o întrecere în care cei doi adversari se privesc în ochi și cine clipește primul pierde. De data aceasta, se pare că Putin a clipit primul și acum două zile a fost acea întâlnire, la masa aceea lungă, Putin la un cap, Lavrov la alt cap, după aceea Șoigu, ministrul de externe și, respectiv, ministrul de externe, în care ideea de bază era să mai dăm păcii o șansă, negocierilor o șansă, haideți să vedem ce putem obține prin negocieri”.

„După care a fost vizita de ieri a cancelarului Scholz la Moscova, discuția de trei ore, cancelarul Scholz a salutat anunțul de dimineață al Ministerului (rus al) apărării că unele, deci nu toate, unele unități militare care au participat la exerciții, s-au încheiat pentru ele exercițiile, se pregătesc să se retragă de la frontiera cu Ucraina. În același timp, Ministerul apărării de la Moscova a pus în circulație un video de un minut și ceva în care se observă cum tanchete, mașini blindate sunt urcate pe niște vagoane-platformă, care vagoane rămân acolo, nu pleacă spre nicăieri, deci nu avem confirmări. Asta spune și NATO, asta spune și președintele Biden aseară în discurs, că nu avem confirmări dacă într-adevăr se retrag sau nu se retrag aceste unități. Mai pui o altă problemă, bun, retragi oamenii, dar retragi și muniția, retragi și mașini blindate? Dacă rămân acolo, tu poți readuce oamenii în câteva ore și să poi declanșa un atac”, a mai spus Armand Goșu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)