Alegerile din Ucraina. Armand Goșu: „Bucureștiul n-are o politică estică” / „Românii și moldovenii din nordul Bucovinei și regiunea Odessa votează tradițional cu partidele pro-ruse”
EXCLUSIV ONLINE // Actorul de comedie Volodimir Zelenski și actualul președinte Petro Poroşenko se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Ucraina. În primul tur, Zelenski s-a impus în faţa adversarilor săi, pe fondul nemulțumirii ucrainenilor față de vechea gardă politică. El a fost deja ”preşedinte” în seria de televiziune ”Slujitorul poporului”, unde joacă rolul unui profesor de istorie ajuns brusc în fruntea statului. În vreme ce unii au fost atrași de faptul că Zelenski vine din afara politicii, alții i-au reproșat fix lipsa de experiență. Pe 21 aprilie, ucrainenii își vor alege noul președinte.
Armand Goșu a analizat, pentru B1.RO, alegerile din Ucraina, implicit impactul acestora asupra Europei Centrale și de Est.
”România în acest moment e atât de incoerentă, cuprinsă de criză politică, slabă, fără direcție, încât orice rearanjare a plăcilor geopolitice în regiune, poate crea tulburențe majore”, susține Armand Goșu, pentru B1.RO. Analistul a vorbit despre cât de importante sunt alegerile prezidențiale din Ucraina pentru întreaga Europă Centrală și de Est. Din păcate, însă, liderii de la București nu par să înțeleagă ce se întâmplă. ”Bucureștiul n-are o politică estică (…) sau dacă are politică răsăriteană n-o vede nimeni, poate doar niște funcționari închipuiți de la MAE”, a mai precizat Goșu, pentru B1.RO.
Alegerile din Ucraina, decisive pentru Republica Moldova. Impactul asupra României
”Alegerile din Ucraina sunt relevante pentru întreaga Europă Centrală și de Est. Sunt importante pentru Rusia, pentru că succesul tranziției în Ucraina va oferi un model pentru establishmentul rusesc, după încheierea epocii Putin. Ele sunt importante pentru Belarus, pentru că în funcție de rezultatul lor, poate să crească sau să scadă presiunea Kremlinului asupra lui Lukașenko. Sunt decisive pentru Republica Moldova, care la Bruxelles și Washington ea e pusă la pachet cu Ucraina, deci menținerea cursului spre Vest al Ucrainei va împiedica Moldova s-o apuce spre Est, oricât ar dori elita de pradă instalată la Chișinău. Iar România în acest moment e atât de incoerentă, cuprinsă de criză politică, slabă, fără direcție, încât orice rearanjare a plăcilor geopolitice în regiune, poate crea tulburențe majore. Amintiți-vă despre impactul pe care l-a avut la București în toamna 2004, Revoluția portocalie de la Kiev.
Cât despre relația României cu Ucraina… de vreme ce Bucureștiul n-are o politică estică, față de Ucraina, Rusia etc nu văd cum victoria lui Zelenskyy poate să afecteze evoluția acesteia. Sau dacă are politică răsăriteană n-o vede nimeni, poate doar niște funcționari închipuiți de la MAE. Relațiile dintre președinții Iohannis și Poroșenko sunt practic inexistente. Chimie zero. Parteneri importanți ai României ar fi preferat ca țara noastră să fie parte a unor formate de cooperare cu Ucraina, numai că la București nu s-a dorit nimic. Sau poate că, establishmentul României din zona de politică externă și securitate, pur și simplu nu înțelegea miza relației cu Kiev-ul. Când vorbesc de parteneri importanți, mă refer în primul rând la SUA și Polonia”, a declarat Armand Goșu, pentru B1.RO.
Cum vor vota la alegeri românii din Ucraina
Întrebat ce impact va avea rezultatul acestor alegeri asupra comunităților de români din Ucraina, analistul a răspuns: ”De vreme ce votează cu Zelenskyy alături de rusofoni, presupun că liderii comunităților au niște aranjamente cu acesta. Nu cunosc detaliile lor. Dar e de amintit un lucru prea ușor trecut cu vederea în România, anume că românii și moldovenii din nordul Bucovinei și regiunea Odessa, votează tradițional cu partidele pro-ruse”.
Goșu a oferit un comentariu și despre o posibilă reacție a Bisericii Ortodoxe Române, după ce Biserica Ortodoxă din Ucraina și-a proclamat autocefalia. Asta în condițiile în care BOR are relații bune și cu Biserica din Ucraina, și cu cea din Rusia.
Armand Goșu este de părere că BOR nu are spațiu mare de manevră, dar încă nu pare să înțeleagă asta: ”Va încerca să negocieze. Dar nu cred că BOR are spațiu mare de manevră. Deocamdată nu pare să înțeleagă acest lucru. Sunt jocuri politice mult prea mari, nu sunt convins că în cadrul BOR acest detaliu important este înțeles”.