Peste 80 de drone iraniene lansate de armata liderului de la Kremlin deasupra Kievului au fost distruse în ultima săptămână de forțele ucrainene, cu ajutorul unei arme mai puțin cunoscută.
Potrivit oficialilor ucraineni, mare parte din merit se datorează sistemului german Gepard, un vehicul militar care lansează două șuvoaie de gloanțe cu calibrul de 35 de milimetri în înaltul cerului cu care lovesc dronele în zbor, notează Politico.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis în această săptămână că Ucraina a ajuns să anihileze toate dronele iraniene trimise de Rusia să lovească infrastructura critică ucraineană, doborând 80 deasupra Kievului numai în timpul atacului din noaptea de Revelion.
În ultimul an Berlinul a trimis 30 de astfel de sisteme în Ucraina, iar alte șapte urmează să ajungă anul acesta.
#Ukraine: The first footage of a German-supplied Flakpanzer Gepard SPAAG in use with Ukrainian forces appeared today, seen shooting down an incoming Russian cruise missile using its two 35mm autocannons. pic.twitter.com/3L58ycJY8C
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) December 5, 2022
Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a declarat că din luna septembrie, sistemele de apărare antiaeriană au distrus 540 de drone kamikaze iraniene.
Gepard „este eficient împotriva acestor drone, cât și împotriva rachetelor de croazieră”, a adăugat acesta, „dar acest armament folosit pentru apărarea antiaeriană a forțelor terestre nu este de ajuns”.
Țînând cont de volumul amenințărilor cu drone și rachete, forțele ucrainene încă trebuie să folosească o gamă largă de sisteme scumpe de rachete antiaeriene, atât arme mai vechi din era sovietică, cât și sisteme radar mai noi și lansatoare de rachete trimise de aliații occidentali.
Cu toate că oficialii americani nu pot confirma numărul mare de drone doborâte, „nu avem niciun motiv să nu credem ce spun ei”, a specificat un oficial al Departamentului Apărării care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Se pare că multe dintre cartușele pentru cele două tunuri ale vehiculelor au fost fabricate în Elveția, iar guvernul de acolo a refuzat să permită Germaniei să reexporte aceste cartușe în Ucraina, invocând statutul său de neutralitate.
În luna octombrie, Christine Lambrecht, ministrul german al Apărării, a scris guvernului elvețian, solicitând să trimită 12.400 de cartușe de muniție fabricate în Elveția în Ucraina, însă cererea a fost respinsă.
De asemenea, producătorul german Rheinmetall a declarat în decembrie că va deschide o nouă linie de producție pentru a începe să fabrice muniție de 35 mm, deși primele cartușe nu vor fi disponibile până la sfârșitul acestui an.