Guvernul Boris Johnson din Regatul Uniteste de părere că oamenii trebuie să ia propria decizie atunci când vine vorba despre o eventuală adunare de Crăciun, dar spune că ei ar trebui să țină cont și de riscurile pe care le reprezintă COVID-19 pentru cei vulnerabili, a declarat Robert Jenrick, secretar pentru comunități, potrivit Reuters.
Anumite voci au cerut guvernului de la Londra să își revizuiască inițiativa de a relaxa restricțiile anti-coronavirus timp de cinci zile în marja Crăciunului – două jurnale medicale influente chiar s-au alăturat într-un apel comun, cerând anularea planului.
„Nu le spune oamenilor cum să ia decizia asta”, a spus Jenrick pentru Sky, fiind întrebat despre Crăciun. „Nu poți legifera pentru fiecare eventualitate, trebuie să le ceri oamenilor ca în final să folosească propria judecată”, a adăugat el.
În acest context, Jenrick i-a îndemnat pe oameni să se gândească atent și a vorbit despre creșterea cazurilor confirmate în urma Zilei Recunoștinței în Statele Unite.
Cercetătorii din Regatul Unitîncearcă să stabilească dacă răspândirea rapidă în sudul Angliei a noii variante de coronavirus care provoacă boala COVID-19 are sau nu legătură cu mutaţii majore detectate la tulpină.
Thomas Moore, un corespondent al Sky News, a explicat cănoua tulpină nu „este neapărat un motiv de îngrijorare”, dar experții vor urmări „atent” această mutație.
„Nu este prima dată. Astfel de mutații au avut loc pe tot parcursul acestei pandemii. Așadar, acest lucru nu este deloc neobișnuit, nu trebuie să ne îngrijorăm, ci să fim foarte atenți”, a adăugat Moore.
Oamenii de științăcare urmăresc genetica virusului au anunțat că mutaţiile includ schimbări ale proteinei cu „ţepi” pe care noul coronavirusulo foloseşte pentru a contamina celulele umane. Nu este clar însă dacă aceste mutaţii conduc sau nu la mai multe infecţii.
„Au loc eforturi pentru a confirma dacă oricare dintre aceste mutaţii contribuie la transmiterea mai mare”, se arată într-un comunicat transmis decercetători din cadrul COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium.
Marea Britanie a devenit, în 8 decembrie, prima țară din lume care administrează un vaccin împotriva COVID-19 recunoscut la nivel internațional. Prima beneficiară a fost Margaret Keenan, o femeie în vârstă de 90 de ani originară din Enniskillen, Irlanda de Nord.
Ca parte din strategia Regatului Unit, primele 800.000 de vaccinuri au fost prioritizate pentru persoanele cu vârste de cel puțin 80 de ani, care sunt deja în spital sau au rezervat un program ambulatoriu. Personalul din aziluri este și el în fruntea cozii.