Ar putea fi arestat Vladimir Putin? Va părăsi Rusia pentru prima dată de la emiterea mandatului internațional de arestare

Ar putea fi arestat Vladimir Putin? Va părăsi Rusia pentru prima dată de la emiterea mandatului internațional de arestare
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Vladimir Putin urmează să viziteze China luna aceasta, în prima sa călătorie în afara Rusiei, de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare a acestuia, potrivit independent.

Înainte de emiterea mandatului în martie, președintele rus a călătorit doar în zonele din Ucraina ocupate de Kremlin.

Înainte de aceasta, a plecat într-o călătorie în Iran – un aliat al Moscovei care a furnizat armatei ruse arme și muniție în timpul războiului.

China este, de asemenea, un aliat al Rusiei, deși Beijingul a căutat să se prezinte ca neutru în timpul conflictului, refuzând în același timp să condamne presupusele crime de război ale Moscovei.

În august, Kremlinul a declarat că lucrează la un program pentru discuțiile bilaterale ruso-chineze, dar nu a oferit alte detalii.

Există vreo șansă ca Putin să fie arestat în China?

Răspunsul scurt este nu – China nu este un stat parte a Curții Penale Internaționale (CPI)

Acest lucru înseamnă în esență că Beijingul nu recunoaște CPI și, prin urmare, nu are nicio obligație să-i urmeze regulile.

Putin și Xi Jinping, premierul chinez, au declarat, de asemenea, un parteneriat „fără limite” între țările lor înainte ca tancurile rusești să treacă peste granița cu Ucraina în februarie anul trecut, sugerând că Beijingul va continua să sprijine tacit Moscova pe tot parcursul conflictului.

CPI investighează și, acolo unde este justificat, judecă indivizi acuzați de cele mai grave crime de interes pentru comunitatea internațională.

Acestea sunt genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanității și crima de agresiune.

În calitate de Curte de ultimă instanță, urmărește să completeze, nu să înlocuiască, instanțele naționale și este guvernată de un tratat internațional – Statutul de la Roma.

Partea a 9-a a statutului spune că „Statele părți, în conformitate cu prevederile prezentului Statut, vor coopera pe deplin cu Curtea în investigarea și urmărirea penală a crimelor aflate în jurisdicția Curții”.

CPI nu îi urmărește pe cei sub vârsta de 18 ani când a fost comisă o infracțiune și înainte ca procurorul său să poată investiga, aceștia trebuie să efectueze o examinare preliminară luând în considerare astfel de chestiuni ca probe suficiente, competență, gravitate, complementaritate și interesele justiției.

Atunci când efectuează cercetări, procurorul trebuie să colecteze și să divulge atât probe incriminatoare, cât și cele exoneratoare, iar sarcina probei revine procurorului.

Judecătorii preliminari emit mandate de arestare și se asigură că există suficiente dovezi înainte ca un caz să poată merge în judecată.

Judecătorii de fond audiază probele procurorului, apărării și avocaților victimelor, pronunță verdictul și, dacă o persoană este găsită vinovată, sentința și decizia privind reparațiile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:33 - Schimb dur de replici în Comisia de Cultură, după ce George Gima (USR) i-a cerut demisia lui Mihail Neamţu (AUR): „Criticaţi violenţa publică, dar participaţi la ea”
17:27 - Jean-Claude Van Damme, anchetat într-un dosar al DIICOT Iași. Ce acuzații extrem de grave i se aduc celebrului actor
17:22 - Peste 17.000 de tone de gunoi necolectat, pe străzile din Birmingham. Autoritățile au declarat stare de alertă în al doilea oraș ca mărime din Marea Britanie
16:59 - Crin Antonescu, referindu-se la George Simion, autointitulat urmașul lui Georgescu: „Nimeni nu este depozitarul voturilor lui Călin Georgescu” (VIDEO)
16:58 - Favoriții pentru posturile de judecători CCR care se eliberează. Florin „Altă Întrebare” Iordache, printre doritori / Mihaiu (USR): Judecătorii CCR primesc spor de condiții vătămătoare, deși lucrează în Palatul Parlamentului. E o rușine (VIDEO)
16:52 - Nicușor Dan a făcut publice donațiile pentru campania sa electorală
16:28 - George Simion: Au fost date 7 milioane de euro, pentru lobby american, de către susținătorii lui Victor Ponta. Au încercat să inducă această idee că ar avea Ponta susținerea administrației Trump
16:27 - China, Japonia și Coreea de Sud, adversari tradiționali, dau semne de apropiere, în contextul în care Trump amenință cu tarife vamale mai mari
16:21 - Angajata unui magazin a primit 65.000 € despăgubiri, după o întrebare nepotrivită din partea șefului. Iată ce i-a spus acesta
16:13 - Iulia Vântur, recunoștință și echilibru între două lumi: „Mi-a spus mereu că am voce potrivită eroinelor din filme”