Aproximativ 20.000 de georgieni au organizat duminică un „Marș pentru Europa”, cerând guvernului să renunțe la un controversat proiect de lege privind „influența străină”, despre care UE a avertizat că va submina aspirațiile europene ale Tbilisi.
Au existat proteste antiguvernamentale în masă de la jumătatea lunii aprilie, când partidul de guvernământ Visul Georgian a reintrodus planurile de a adopta o lege, despre care criticii spun că se aseamănă cu legislația rusă folosită pentru a reduce disidența, potrivit france24.
Valurile de proteste similare de stradă – în timpul cărora poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva demonstranților – au forțat partidul să renunțe la o măsură similară în 2023.
Poliția s-a ciocnit din nou cu protestatarii în timpul ultimelor mitinguri.
Duminică seara – înainte de a organiza ceea ce protestatarii au numit un „Marș pentru Europa” – cel puțin 20.000 de persoane s-au prezentat în Piața Republicii din Tbilisi, potrivit unei estimări AFP.
Procesiunea lungă de un kilometru, care avea un drapel uriaș al UE, s-a întins de-a lungul arterei principale din Tbilisi către parlament.
„Sunt aici pentru a proteja viitorul european al Georgiei”, a spus Lasha Chkheidze, în vârstă de 19 ani. „Nu Rusiei, nu legii ruse, da Europei”.
Mitingul a fost organizat de aproximativ 100 de grupuri pentru drepturile georgiene și partide de opoziție, care până acum și-au păstrat un profil scăzut la protestele zilnice dominate de tineri.
„Autoritățile, care au reintrodus proiectul de lege rusesc, trec dincolo de cadrul constituțional și schimbă orientarea țării, trădând voința neclintită a poporului”, au spus organizatorii într-un comunicat.
La un moment dat, în timpul mitingului în mare parte pașnic, demonstranții au încercat să spargă un cordon de poliție din afara clădirii parlamentului pentru a arbora acolo un steagul UE, a fost martor un jurnalist AFP.
Ministerul de Interne a declarat într-un comunicat că „protestul a devenit violent” și că „demonstranții s-au confruntat fizic și verbal cu forțele de ordine”.
După miezul nopții, sute de polițiști au fost dislocați în zonă.
Pentru a contracara zilele de proteste antiguvernamentale, partidul de guvernământ al Georgiei și-a anunțat luni propriul miting, când o comisie parlamentară urmează să organizeze a doua lectură a proiectului de lege.
Dacă va fi adoptată, legea ar cere oricărei ONG independente și organizații media care primește mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „organizație care urmărește interesele unei puteri străine”.
Președintele Georgiei Salome Zurabishvili – care este în conflict cu partidul de guvernământ – a declarat că va folosi veto asupra legii.
Dar Visul Georgian deține o majoritate majoră în legislatură, permițându-i să adopte legi și să voteze împotriva unui veto prezidențial fără a avea nevoie de sprijinul niciunui deputați din opoziție.
Cererea Georgiei de aderare la UE și NATO este consacrată în constituția sa și – conform sondajelor de opinie – susținută de peste 80% din populație.