Aproape jumătate din teritoriul UE este expus riscului de secetă. Culturile vor fi afectate în special în Franța, România, Spania, Portugalia și Italia

Publicat: 18 07. 2022, 17:25
Foto: Hepta.ro / AdMedia / AA/ABACA

O parte îngrijorătoare a teritoriului UE este, în prezent, expusă secetei la niveluri de avertizare (46 % din UE) și de alertă (11 % din UE), asociate cu un deficit de umiditate a solului care cauzează stres plantelor, arată un raport al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei.

Secetă puternică în Europa

Stresul hidric și termic duce la scăderea randamentului culturilor față de previziunile anterioare deja negative pentru cereale și alte culturi.

Franța, România, Spania, Portugalia și Italia se vor confrunta, probabil, cu această scădere a randamentului culturilor. Într-o anumită măsură sunt, de asemenea, afectate Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația. În Italia, bazinul fluviului Pad înregistrează cel mai înalt nivel de severitate a secetei.

A fost declarată secetă intensă în cinci regiuni din Italia, iar insuficiența apei disponibile a condus la mai multe restricții de utilizare în municipalități. Măsuri similare de limitare a utilizării apei s-au luat și în Franța.

Carnea de porc, cerealele și mierea ar putea ajunge să coste cu până la 40% mai mult decât anul trecut. Culturile sunt în pericol, și au loc schimbări drastice în strategia și planificarea agricolă, arată o analiză Euronews Italia.

Seceta aruncă prețurile tuturor alimentelor în aer

Și în România seceta provoacă pagube enorme producției de alimente. Și încă o dată, experții dau vina pe lipsa precipitațiilor.

„Seceta a avut un impact atât asupra culturilor de toamnă, adică a grâului și orzului, cât și asupra rapiței, dar va avea repercusiuni și asupra culturilor de primăvară, în special porumbul și floarea soarelui”, spune Alina Crețu, directorul Asociației Producătorilor de Porumb din România.