Aproape jumătate din cazurile de COVID-19 confirmate în Danemarca, în a doua săptămână a lunii februarie, au fost infectări cu noua variantă britanică
Aproape jumătate din cazurile de COVID-19 confirmate în Danemarca, în a doua săptămână a lunii februarie, au fost infectări cu noua variantă britanică, mai contagioasă, a anunţat marţi ministrul danez al sănătăţii, Magnus Heunicke, relatează Reuters.
Aproape jumătate din cazurile de COVID-19 depistate în Danemarca au fost infectări cu noua tulpină britanică
Dacă în prima săptămâna a acestui an numai 3,7% din testele COVID-19 pozitive în Danemarca erau cu varianta britanică a coronavirusului SARS-CoV-2, în a doua săptămână din februarie acest procent a urcat la 45%.
Deşi numărul general al cazurilor de COVID-19 este în scădere în Danemarca, această varianta britanică a coronavirusului continuă să se răspândească, iar rata sa de reproducere este estimată în această ţară la 1,25.
Variantele mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2 se răspândesc rapid în Europa şi în lume, experţii fiind de părere că varianta britanică ar putea deveni prevalentă în UE. Însă unele state membre ale UE efectuează foarte puţine secvenţieri ale genomului, proces necesar detectării noilor variante.
În acest timp, producătorii de vaccinuri îşi testează serurile împotriva noilor variante ale coronavirusului şi lucrează la modificarea celor existente pentru a le creşte eficacitatea împotriva mutaţiilor coronavirusului.
Tulpina britanică ar putea deveni dominantă în Europa
În Italia, un procent de 17,8% dintre cazuri apărute deCOVID-19sunt infectări cu tuplina britanică a noului coronavirsu, iar ministrul Sănătății din peninsulă avertizează că aceasta ar putea fi dominantă în Europa, în următoarele luni.
Italia a analizat a secvențiat genomul virsului din problele unui număr de 852 de mostre pozitive laCOVID-19, analizate în 82 de laboratoare din 16 provincii autonome din țară, scrieDigi24. Totodată, cercetarea va fi repetată în zilele următoare, pentru a se afla viteza cu care se transmite noua tulpină britanică de SARS-CoV-2.
În baza afirmațiilor făcute, Executivul Italian amintește că procentul de cazuri noi de infectare cutulpina britanicăa crescut și în țări precum Franța, unde este în prezent de 20-25%, dar și în Germania, unde a atins aproximativ 20%.
Astfel, ministrul italian al Sănătății avertizează cătulpina britanicăar putea deveni domininată la nivelul Europei, în următoarele luni. Totodată, Ministerul Sănătății din Italia a ținut să precizeze că noul coronavirus s-a aflat într-o permanentă schimbare și au fost izolate sute de variantă, însă un aspect pozitiv este faptul că ele nu schimbă caracteristicile virusului.