Aproape 120 de milioane de oameni au fost alungați din casele lor, în întreaga lume, din cauza războaielor

Publicat: 13 06. 2024, 10:45

Cea mai recentă evaluare anuală a Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a spus că o creștere bruscă a numărului de persoane strămutate forțat în 2023 a adus totalul la un nivel record de peste 117 milioane. Conflictele au fost în mare parte de vină, multe, cum ar fi cele din Ucraina și Sudan.

În total, 1,5% din populația lumii este acum strămutată forțat – aproape dublu față de un deceniu în urmă

ICNUR – care a spus că cifrele sale includ refugiați, solicitanți de azil, persoane strămutate în interiorul țării și alții care au nevoie de protecție internațională – a avertizat că totalul a continuat să crească în primele patru luni ale acestui an și este probabil să fi depășit deja 120 de milioane, de peste două ori populația Italiei.

Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați, a declarat: „În spatele acestor numere mari și în creștere se ascund nenumărate tragedii umane. Această suferință trebuie să galvanizeze comunitatea internațională să acționeze urgent pentru a aborda cauzele fundamentale ale strămutărilor forțate.”

Agenția ONU a spus că o cincime dintre cei strămuți forțat se află acum în cele mai sărace țări din lume, cum ar fi Ciad și Sudan.
Cel mai mare destinatar din lume de noi cereri de azil, cu 1,2 milioane, a fost SUA. Următoarea, cu 329.000 de cereri, a fost Germania, unde migrația a devenit un subiect dominant de dezbatere politică și este creditată că a ajutat extrema dreaptă să aibă rezultate puternice la recentele alegeri europene.

UNHCR a mai constatat că un număr disproporționat de copii au fost afectați, minorii reprezentând 40% din totalul persoanelor strămutate forțat, în ciuda faptului că reprezintă doar 30% din populația lumii.

Pe parcursul anului, populația globală de refugiați a crescut cu 7%, ajungând la 43,4 milioane, determinată de conflictul din Gaza, cu 6 milioane de refugiați palestinieni în total.