CORONAVIRUS | Aproape 1 milion de locuri de muncă pierdute în Spania, de la începutul stării de urgență

Publicat: 02 04. 2020, 16:36

Criza generată de pandemia de COVID-19 a avut un impact devastator asupra multor sectoare de activitate, lăsând urme adânci pe piața muncii din toate statele afectate. Spre exemplu, în Spania, una dintre cele mai afectate țări, numărul șomerilor a ajuns la 3,5 milioane.

În mod traditional, venirea primăverii ar fi stimulat piața muncii, pe diferite sectore, inclusiv turismul, care se pregătea pentru venirea turiștilor de Paște, dar și pentru sezonul estival. Pandemia de coronavirus a lovit puternic inclusiv acest sector, unul dintre principalele motoare ale economiei spaniole.

Odată cu măsurile de prevenție luate de autoritățile spaniole, efectele pe piața muncii au început să apară, observându-se un declin clar al ocupării forței de muncă, cel mai dezastruos număr din ultimii ani.

Astfel, în aproape trei săptămâni, s-au pierdut aproximativ 900.000 de locuri de muncă, comparativ cu ce s-a întâmplat în aproximativ 100 de zile , în timpul Marii Recesiuni, în perioada octombrie 2008 – februarie 2009, notează El Pais.

Numărul actual de angajați în Spania a fost redus la 18,4 milioane.

Graficul de mai jos este mai mult decât edificator, reprezentând variația numărului de muncitori din luna martie, comparativ cu luna februarie.

Pe de altă parte, unele servicii precum cele din sănătate și servicii sociale, au înregistrat creșteri ale angajaților în acestă perioadă, cu peste 11.000 de persoane, potrivit aceleiași surse.

Spaniaeste tot mai grav afectată de pandemia decoronavirus. De aproape o săptămână, Guvernul de la Madrid raportează zilnic peste 800 de decese din cauzaCOVID-19. Astfel, bilanțul total al decedaților infectați cuCOVID-19ajunge, înSpania, la 10.003.

Mai multe detalii despre situația actualizată din Spania puteți găsi AICI

O propunere venită din partea Comisiei Europene ar putea fi soluția pentru ca angajații să-și păstreze slujbele

O schemă de program de lucru redus la nivelul UE, care ar urma să fie sprijinită de stat, a fost propusă de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei.

Ideea a pornit de la programul de muncă redusă al Germaniei (Kurzarbeit), schemă utilizată cu success în timpul crizei financiare din 2008.

Detalii despre inițiativa Comisiei Europene, AICI

În România, Ministrul Muncii a declarant, la finalul lunii martie, că Guvernul s-a pregătit pentru un milion de contracte individuale de muncă suspendate. În prezent, au fost suspendate 500.000 de contracte, însă ministrul a afirmat că nu se așteaptă ca cifra să rămână aici.

”Noi ne-am făcut o estimare în două etape. O etapă care ar fi însemnat că sunt aproximativ 500.000 de contracte de muncă individuale suspendate, respectiv un milion. Suntem pe la jumătatea acestui scenariu. Noi ne-am pregătit cu o estimare de 4 miliarde de lei pentru acoperirea unui numar de un milioan de contracte suspendate. În acest moment suntem la jumătate. Sigur, nu înseamnă că ne așteptăm ca cifra să rămână aici, ci doar ne-am pregătit pentru dublul numărului pe care îl avem în acest moment”, a declaratVioleta Alexandru