Apple și Microsoft încurajează exploatarea muncitorilor? Lucrătorii unei fabrici chineze amenință cu sinuciderea în grup

Apple și Microsoft încurajează exploatarea muncitorilor? Lucrătorii unei fabrici chineze amenință cu sinuciderea în grup
Aproape 150 de muncitori chinezi ai celei mai mari fabrici producătoare de componente electronice din lume au amenințat că vor sări de pe acoperișul fabricii în semn de protest față de condițiile de muncă. ...

Aproape 150 de muncitori chinezi ai celei mai mari fabrici producătoare de componente electronice din lume au amenințat că vor sări de pe acoperișul fabricii în semn de protest față de condițiile de muncă.

Muncitorii au fost convinși în cele din urmă să coboare, după două zile petrecut pe acoperișul clădirii de trei etaje a fabricii din Wuhan, de conducerea companiei Foxconn și de oficialii locali ai Partidului Comunist Chinez, potrivt The Telegraph.

Foxconn, care produce dispozitive electronice pentru companii  precum Apple, Sony, Nintendo și HP, printre alții, are o istorie subră a sinuciderilor în fabricile sale. Recordul macabru s-a înregistrat în 2010 când 18 muncitori s-au aruncat de pe acoperișurile unităților de producție, 14 persoane pierzându-și viața.

În urma acestor evenimente, Foxcon a montat plase de siguranță la unele dintre locațiile sale și a anagajat consilieri psihologici pentru muncitori.

Recentul protest s-a declanșat pe 2 ianuarie după ce un director a decis mutarea a 600 de angajați la o nouă linie de ansamblare a unor carcase de computer pentru compania Acer.

“Am fost puși să lucrăm fără nici un fel de pregătire și plătiți cu mai nimic”, a declarat unul dintre muncitori, care a dorit să își păstreze anonimatul. “Linia de ansamblare mergea foarte repede și după doar o dimineață de lucru avem cu toți mâinile pline de răni și vânătăi. Aerul din fabrică era plin de praf și nimeni nu mai putea suporta”, povestește el.

Muncitorul a declarat că inițial conducerea Foxconn a refuzat să negocieze, dar că autoritățile locale i-au tratat corect.

Un purtător de cuvânt al Foxconn a confirmat protestul, dar a declarat că incidental a fost soluționat “cu success într-un mod pașnic, după discuții la care au participat oficialii Foxconn și reprezentanții autorităților locale”.

Mărturiile celor care au avut acces în uzinele Foxconn sugerează că, deși compania are un sistem mai avansat decât competitorii săi locali, activitatea este organizată într-un stil military pe care unii muncitori nu îl mai pot suporta.

La cea mai mare uzină a companiei, cea din Longhua, peste 24.000 de muncitori, peste 5% din întregul personal, își dau demisia în fiecare lună.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`