Apple și Google, obligate să achite o amendă record, după ce au pierdut procesele cu Comisia Europeană

Apple și Google, obligate să achite o amendă record, după ce au pierdut procesele cu Comisia Europeană
Sursa foto: Shutterstock

Apple a pierdut lupta de a evita o factură fiscală de 13 miliarde de euro (14,4 miliarde de dolari) în urma unei hotărâri a instanței superioare a Europei, de marți, care a dat o lovitură celei mai valoroase companii din lume la doar o zi după ce producătorul de iPhone a dezvăluit o serie de upgrade-uri pentru produse, potrivit CNN.

Curtea Europeană de Justiție a menținut, de asemenea, o amendă antitrust de 2,4 miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari) împotriva Google, într-o decizie separată.

Cele două hotărâri ale CEJ sunt definitive, ceea ce înseamnă că companiile nu pot face recurs.

Deciziile evidențiază atitudinea dură a Uniunii Europene față de Big Tech, care în ultimii ani s-a extins la adoptarea de reglementări ample pentru a reduce puterea marilor companii de tehnologie.

În hotărârea împotriva Apple, CEJ a menținut o decizie din 2016 a Comisiei Europene, care a constatat că Irlanda a acordat Apple ajutor de stat ilegal pe care trebuia să îl recupereze. Potrivit estimărilor brațului executiv al UE, Irlanda a oferit Apple „beneficii fiscale ilegale” în valoare de 13 miliarde de euro.

Potrivit lui Alex Haffner, partener în concurență la firma de avocatură Fladgate cu sediul la Londra, Apple va trebui acum să „renunțe” la 13 miliarde de euro care au fost păstrate într-un cont escrow în așteptarea rezultatului cazului.

Cazul fiscal împotriva Apple a făcut parte dintr-o represiune a șefei antitrust din UE, Margrethe Vestager, în ceea ce privește acordurile dintre multinaționale și țările UE, pe care autoritățile de reglementare le-au considerat drept ajutor de stat inechitabil.

Comisia a declarat la acea vreme că Apple a beneficiat de două hotărâri fiscale irlandeze de mai bine de două decenii care și-au redus în mod artificial povara fiscală până la 0,005% în 2014.

Apple a contestat decizia, iar Tribunalul General al UE – instanța de nivel inferior a CEJ – a admis contestația în 2020, declarând că autoritățile de reglementare nu au îndeplinit standardul legal pentru a demonstra că Apple s-a bucurat de un avantaj nedrept.

Însă, marți, Curtea Superioară de Justiție a CEJ a anulat hotărârea Tribunalului și a fost de partea Comisiei.

„Astăzi este un câștig uriaș pentru cetățenii europeni și justiția fiscală”, a spus Vestager într-o declarație făcută marți. „Comisia își va continua activitatea privind concurența fiscală dăunătoare și planificarea fiscală agresivă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)