Apple și alți giganți IT, în război cu guvernul Statelor Unite, care dorește acces la datele clienților

Apple și alți giganți IT, în război cu guvernul Statelor Unite, care dorește acces la datele clienților
Foto: lashgear.com

Departamentul de Justiție al Statelor Unitea a obținut în această vară un ordin judecătoresc prin care cere companiei Apple să îi pună la dispoziție mesajele text ale suspecților care dețineau iPhone, necesare într-o investigație în care erau implicate arme și droguri.

La scurt timp a venit și răspunsul Apple: mesaje sunt criptate și mesajele nu pot fi furnizate, notează New York Times.

În acest context, Apple a investit tot mai multe resurse pentru securizarea produselor sale. Directorul FBI, James B. Comey, a declarat că îmbunătățirile aduse sistemului de operare iOS pun în periocol eforturile lor de a prinde infractorii.

Și alte companii precum Google și Microsoft au apelat la criptare mai dură, motiv pentru care Departamentul de Justiție și FBI au sugerat chemarea în instanță a companiei Apple.

Și gigantul Microsoft a fost implcat într-un astfel de scandal în 2013, atunci când a refuzat să ofere acces autorităților la e-mailurile unui traficant de droguri. Compania a transmis că oficialii trebuie să obțină un ordin în Irlanda, unde se găsesște serverul care găzduiește e-mailurile suspectului.

Cazul Microsoft vs. SUA este mai complicat deoarece dacă SUA iese învingătoare, atunci și Rusia și China vor putea obține acces la datele stocate pe serverele din SUA.

„Clar, dacă guvernul SUA câştigă, uşa este deschisă pentru alte guverne care doresc să aibă acces la centrele de date din SUA. Compania nu furnizează vreunui stat un acces direct şi fără probleme la datele clienţilor noştri”, a declarat Brad Smith, consilierul juridic şef al Microsoft.

Un alt motiv pentru care companiile refuză accesul este acela că dacă vor pune la dispoziție informații autorităților, atunci informațiile ar putea fi exploatate foarte ușor de hackeri.

Lupta dintre marile companii și guvernul SUA au început atunci când adminitrația Bill Clinton a trebuit să abandoneze un proiect prin care se dorea introducerea de tehnologii de decriptare în sistemele hardware din companii, proiect respins cu îndârjire de către giganții IT.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`