”Apoi am urinat pe el. A fost un lucru teribil. Capturasem un nazist de o ticăloșie incredibilă” Mărturiile unui supraviețuitor al Holocaustului, care l-a capturat și torturat pe unul dintre protejații lui Hitler (VIDEO)

Publicat: 01 09. 2016, 14:23

Mama și sora lui au fost ucise, dar el a supraviețuit Holocaustului și s-a răzbunat. Este vorba despre WernerMeritz,un evreu care a capturat un nazist, prieten apropiat al lui Hitler, l-a ținut captiv într-o magazie, l-a dezbrăcat și a urinat pe fața lui.

”I-am spus:

Nazistul capturat se numea Julius Streicher, prieten și protejat al lui Adolf Hitler și editor al ziarului antisemit Der Sturmer.

Discurs al lui Julius Streicher, prieten și protejat al lui Adolf Hitler

#DIRECT_ONE_7kufh1#

Cel care a ajuns să-l tortureze a fost unul dintre evreii refugiați din Europa care au fost recrutați de armata americană pentru a interoga prizonierii naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, notează haaretz.com.Meritz a povestit aceste lucruri în Fort Hunt, Virginia, parc despre care s-a decoperit în 2006 că a fost locul în care, cu ani în urmă, s-a desfășurat un proiect militar secret de interogare.

”Acești bărbați au fost special recrutați pentru că vorbeau limba germană și pentru că înțelegeau nuanțele și psihologia culturii germane, referințele culturale și detaliile pe care un american nu le-ar fi înțeles”, a explicat producătorul radio Karen Duffin.

După ce a stat trei luni în Buchenwald în 1938, Meritz a plecat în Statele Unite, acolo unde s-a alăturat acestui proiect vreme de doi ani. Apoi, spre sfârșitul războiului, el s-a întors în Europa, pentru a da de urma naziștilor și pentru a-i interoga.

Când l-a capturat pe Streicher, Meritz le-a spus colegilor săi că are de gând să se răzbune.

”Eram furios. Tremuram. Aveam lacrimi în ochi văzând că l-am capturat tocmai pe tipul ăsta. Îl avea doar pentru mine”, a povestit Meritz.

”Le-am spus celorlalți

După trei zile în care i-a dat lui Streicher să mănânce numai coji de cartofi pe care a și urinat, Meritz l-a predat pe prizonierul său ofițerilor americani. Streicher s-a numărat mai târziu printre cei 11 naziști condamnați la moarte în timpul proceselor din Nuremberg.

Cât despre Meritz, acesta și-a deschis o afacere în domeniul textilelor. El a murit în 2010.

Duffin a precizat că mărturiile și informațiile despre capturarea lui Streicher sunt contradictorii. Cu toate acestea, un expert de la Arhivele Naționale i-a spus că este posibil ca Werner chiar să fi făcut ceea ce a spus că a făcut.

Mărturia lui Meritz este cu atât mai importantă cu cât arată o rupere din normele proiectului secret în care și-a desfășurat activitatea. Militarii americani îi antrenaseră pe bărbații recrutați să folosească metode nonviolente sau chiar prietenoase de interogare, potrivit cercetărilor întreprinse de Duffin.

În vreme ce mulți evrei recrutați au fost bucuroși să-i ajute pe americani să-i învingă pe naziști, unii dintre ei au avut reale dificultăți în a respecta această politică de a fi prietenoși cu prizonierii.

În final, în timpul interogatoriilor s-a reușit obținerea de informații cruciale despre proiectele de înarmare germane, despre locurile pe care Aliații ar trebui să le bombardeze, dar și despre organizarea armatei germane.

Dat fiind că au semnat un acord de confidențialitate cu armata, mulți dintre cei recrutați nu au vorbit despre munca lor vreme de mai bine de 60 de ani. Ei nu le-au spus nimic nici măcar soțiilor sau copiilor lor. Apoi, în 2006, acestora li s-a dat voie să vorbească.

La finalul războiului, proiectul secret și-a schimbat obiectivul. De data aceasta misiunea celor implicați era de a-i atrage de partea americană pe oamenii de știință care, până atunci, lucraseră pentru germani.