Apel al intelectualilor în Le Monde: "Încetați să ignorați criza democratică din România. Regretăm tăcerea guvernului francez"

Apel al intelectualilor în Le Monde: "Încetați să ignorați criza democratică din România. Regretăm tăcerea guvernului francez"
“Parlamentul român a decis să îl destituie pe președintele republicii, Traian Băsescu. Decizia va fi supusă unui referendum pe data de 29 iulie. În toată lumea, presa vorbește depre ‘o lovitură de stat...

Parlamentul român a decis să îl destituie pe președintele republicii, Traian Băsescu. Decizia va fi supusă unui referendum pe data de 29 iulie. În toată lumea, presa vorbește depre ‘o lovitură de stat parlamentară.’ Președintele a fost deja supus unei prime tentative de destituire de către Parlament în aprilie 2007, dar românii și-au exprimat încrederea în el în cadrul unui referendum. Și în 2009, a fost investit cu un al doilea mandat de cinci ani ca președinte al republicii.” Așa începe un editorial din ziarul francez Le Monde, semnat în colectiv de mai multe persoane de cultură din Franța.

Faptul că această nouă tentativă de destituire are loc după o criză politică fățișă din cauza unei probleme de coabitate, după condamnarea pentru fapte de corupție a unui fost premier, după acuzații de plagiat și după o polemică dacă premierul sau președintele trebuie să reprezinte România la Summit-urile Europene ilustrează instabilitatea politică cronică din România și dificultatea sa de a construi mecanisme cu adevărat democratice de la aderarea la UE în 2007. Sunt de fapt raporturile dintre politicieni și justiție ce sunt în joc, și mai larg rolul opoziției, și deci a statului de drept în România,” continuă editorialul.

Presa franceză a rămas foarte tăcută spre deosebire de cele germană și americană, care au insistat asupra problemelor europene ale acestei crize, care urmează după o derivă autoritariană din Ungaria. Contorizarea număruluide articole din presă consacreate fiecărei țări din lume în baza de date Dow Jones Factiva permite urmărirea cotei lor mediatice internaționale,” mai relatează Le Monde.

România a cunoscut o oră de glorie efemeră la momentul iernii dintre 1989 și 1990 (locul 16 la nivel mondial), dar a revenit rapid la un nivel mediu de mediatizare (între 60 și 70 la nivel mondial). După interesul ziarelor legat de momentul aderării la Uniunea Europeană (locul 55 în 2007 la nivel mondial), se observă din nou o scădere spectaculoasă (locul 85 mondial în 2011). Comparativ, Grecia a menținut un nivel de mediatizare mai mare pe durată lungă, marcat de vârfuri atinse în timpul aderării la moneda europeană unică (2011), cumulul Jocurilor Olimpice și a victoriei echipei de fotbal la Campionatul European (2004), apoi mediatizarea crizei euro (2010),” se mai scrie în editorial.

Parlamentul European trebuie să propună soluții pentru a asigura că lupta politică împotriva austeritătii din România, precum și în restul UE, nu încalcă valorile europene. Suntem surprinși că evenimente sportive sau crize economice par a fi acum mult mai probabile să atragă atenția media asupra unei țări decât atacurile împotriva democrației. Regretăm, de asemenea, și tăcerea guvernului francez în ce privește aceste probleme,” concluzionează articolul.

Printre semnatarii editorialului se află mai mulți angajați ai unor universități de prestigiu din Franța: Marie-Laure Basilien-Gainche (Université Paris 3 Sorbonne Nouvelle), Jean-Jacques Becker (Université Paris 10 Nanterre), Emmanuelle Boulineau (Ecole Normale Supérieure de Lyon), Philippe Claret (Université Bordeaux IV), Claude Grasland (Université Paris 7 Diderot); politologi, redactori și jurnaliști: Dominique Bursztejn, Irène Cortelian, Gueorgui  Gotev. Editorialul este semnat și de mai mulți oameni de cultură români stabiliți în Franța: Ioan Negruțiu (Ecole Normale Supérieure de Lyon), Carmen Popescu (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne), Andreia Roman (INALCO), Traian Sandu (Université Paris 3 Sorbonne Nouvelle), Elena Soare (Université Paris 8), Ana-Maria Vele (Université de Nantes).

Lista semnatarilor apelului lansat în „Le Monde”

Vezi AICI ce crede directorul editorial ”Le Monde” despre criza politică din România

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)