Apărătorii din Bahmut: „Nu mai avem arme și muniție, țara este epuizată”. Soldații ucraineni mai au doar muniție din Republica Cehă, România și Pakistan

Publicat: 27 04. 2023, 09:35
pierderile umane sunt atât de ridicate în rândul armatei ucrainene, încât comandanții vor trebui să decidă dacă să trimită unități să apere Bahmut sau să le folosească în ofensiva de primăvară, au spus mai mulți oficiali, sursă foto. captură YT

Un militar ucrainean spune că Ucraina și-a epuizat deja propriile stocuri de muniție Grad, așa că se bazează pe rachete procurate din alte țări. Volodimir, comandantul Batalionului 17 de tancuri din Bahmut, spune că muniția provine din Republica Cehă, România și Pakistan. El se plânge că rachetele provenite din Pakistan „nu sunt de bună calitate”.

Apelul Ucrainei pentru mai multe arme și muniții a devenit tot mai puternic, cu cât războiul durează tot mai mult

Accentul se pune acum pe pregătirea pentru o ofensivă majoră. Dar, în același timp, Ucraina este în continuare nevoită să cheltuiască resurse uriașe doar pentru a-și menține poziția.

În ciuda sosirii recente a armelor moderne – cum ar fi tancurile și vehiculele blindate – Ucraina rămâne puternic dependentă de arsenalul său mai vechi, din epoca sovietică.

Sistemul de apărare antiaeriană Buk, fabricat de Rusia, care poate viza avioane, drone și rachete, este una dintre ajutoarele sale mari.

Acest armament sofisticat a contribuit la împiedicarea Rusiei de a prelua controlul asupra cerului.
La începutul acestei luni, o serie de documente secrete ale SUA – hărți, diagrame și fotografii – au fost publicate online, dezvăluind informații detaliate despre război.

BBC l-a întrebat pe unul dintre soldați dacă acestea au fost corecte în ceea ce privește evidențierea unei lipse acute de rachete Buk. „Nu, nu este adevărat”, insistă el. Dar recunoaște că Buk se dovedește a fi greu de întreținut și că Ucraina are nevoie de mai multe.

„Nu avem suficiente”, spune el. „Piesele se strică și nu avem piese de schimb pentru că fabricile care le produc nu sunt în Ucraina”.

Militarul nu contestă doar o parte din conținutul acelor rapoarte ale serviciilor secrete americane care au ajuns să fie publice. El se întreabă dacă acestea au dezvăluit cu adevărat vreun secret.

„De ce ar trebui să fim supărați pe americani?”, întreabă el. „Pentru că au dat informații pe care rușii le dețin de 20 de ani? Ridicol!” Rusia, crede el, a știut întotdeauna care sunt capacitățile forțelor armate ale Ucrainei.

Într-o altă locație din apropiere de Bahmut, trupele ucrainene din Brigada 80 folosesc deja sute de lovituri de artilerie pe zi, pentru a încerca să respingă avansurile Rusiei.

Ei utilizează deja o parte din armele furnizate de Occident și spun că și ei sunt nevoiți să raționalizeze cartușele. Se trag, în medie, 30 de cartușe pe zi.

Volodimir, comandantul Grad, spune: „Țara este epuizată, la fel și economia”, spune el.
Și se teme că, dacă acțiunile Ucrainei pe câmpul de luptă nu sunt decisive în acest an, atunci sprijinul occidental ar putea să se încheie. „Suntem îngrijorați că aliații noștri occidentali au obosit și ei să ne mai ajute”.