Aparatele de ventilare artificială, vitale pentru recuperarea pacienților infectați cu COVID-19. Câte aparate are România, comparativ cu Germania, Franța sau Italia

Publicat: 23 03. 2020, 10:30

UPDATE: Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în acest moment spitalele din România dispun doar de de 1.361 ventilatoare mecanice și că există în prezent 2.653 de paturi ATI. Având în vedere că pacienții infectați cu noul coronavirus aflați în stare gravă au nevoie de ventilatoare mecanică pentru a supraviețui, România are în acest moment capacitatea de a trata doar 1361 de astfel de cazuri critice, asta deși ministrul sănătatții a precizat că există în România aproape 3.000 de ventilatoare.

”La acest moment dispunem la nivelul spitalelor de 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. Vom reveni cu detalii pe măsură ce se vor concretiza noile achiziții”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Extinderea cazurilor de infectări cu noul coronavirus în România i-au făcut pe mulți să se întrebe cât de pregătit este sistemul sanitar să facă față unei crize similare cu situația întâlnită deja în state occidentale, precum Italia sau Spania.

Atenția s-a îndreptat în special asupra numărului de ventilatoare mecanice, vitale pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, aflați în stare gravă și asupra capacității de testare. Cum stă mai exact sistemul medical românesc la aceste capitole, comparativ cu dotarea spitalelor din statele occidentale, care tratează deja mii de cazuri?

Potrivit ultimelor declarații ale ministrului Sănătății, Victor Costache, spitalele româneşti pot trata, în prezent, în jur 4.000 de cazuri de coronavirus iar în situaţia în care numărul pacienţilor va fi mai mare, cazurile mai uşoare vor fi tratate la domiciliu.

În cazurile grave, în care plămânii sunt cuprinși de efectul virusului, diferența dintre viață și moarte a pacienților depinde deposibilitatea de intubare și conectarea la ventilatoare.

În privința acestui lucru, ministrul a recunoscut că există un deficit major: România are în prezent aproape 3.000 de ventilatoare funcţionale și alte 1.000 sunt în curs de achiziție. Raportat la populația totală a României, acest lucru înseamnă un ventilator mecanic la peste 6.000 de persoane.

În ceea ce privește capacitatea de testare, atât de importantă pentru depistarea focarelor de infecție și izolarea contacților, Grupul de Comunicare Strategică precizează că până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.967 de teste, din care 242 în unități medicale private.

Cu toate acestea, se așteaptă în următoarele zile la o creștere a capacității de testare după ce Compania Unifarm SA a încheiat un contract cadru cu un producător din Coreea de Sud pentru achiziția unui număr de 2 000 000 teste de diagnostic molecular ( Real Time PCR). În acest sens, în această săptămână va fi livrată în depozitele companiei prima tranșă de 200 000 de teste.

O privire de ansamblu asupra celorlalte state europene indică faptul că majoritatea țărilor europene care se confruntă în prezent cu o explozie a cazurilor de infectări au fost prinse total nepregătite de această criză.

Comparativ cu România, Germania are în prezent 25.000 de ventilatoare mecanice, la o populație de 82 milioane de locuitori, La acest număr se adaugă alte 10.000 de ventilatoare achiziționate recent, potrivit Reuters.

Prin urmare vorbim despre 35.000 de echipamente, care raportat la populația totală a Germaniei înseamnă un ventilator la 2.342 de locuitori.

De asemenea, Germania a ajuns să testeze 160.000 de oameni pe săptămână, singura țară europeană care se apropie de performanțele Coreei de Sud și Chinei la acest capitol.

O lipsă acută de ventilatoare este întâlnită în cazul Franței și Marii Britanii, state care, deși nu trec prin drama întâlnită în Italia, au în prezent puțin peste 5.000 de paturi de terapie intensivă dotate cu ventilatoare.

Această situație l-a determinat pe ministrul britanic al sănătății să declare că spitalele din Marea Britanie au în acest moment nevoie de mult mai multe echipamente și că “orice ventilator odată produs va fi cumpărat în regim de urgență pentru că niciun număr nu este prea mare în actuala criză ”.

Cea mai gravă situație din punctul de vedere al dotărilor cu ventilatoare mecanice este întâlnită în cazul Italiei, țara care a devenit nou epicentru al pandemiei cu aproape 5.500 de decese.

Numărul paturilor de la terapie intensive care sunt dotate cu astfel de echipamente este de aproape 4.000, similar cu cel al României, deși Italia se confruntă cu o criză medicală fără precedent, numărul total al infectărilor ajungând deja la 60.000.

Acesta este motivul pentru care în Italia s-a ajuns la situația în care personalului medical i se cere să acorde prioritate pacienților cu cele mai mari șanse de supraviețuire din cauza lipsei echipamentului. În acest context, singurul producător din țară, Siare Engineering, a fost solicitat de Guvern să înceapă să producă 500 de ventilatoare pe lună.

Printr-o criză provocată de lipsa echipamentelor trece și SUA. Primarul democrat al New York-ului, Bill de Blasio a avertizat că New York-ul se află la zece zile de o criză provocată de lipsa aparatelor de ventilație mecanică.

„Nu pot să fiu mai clar. Dacă preşedintele nu acţionează, persoane care ar fi putut trăi vor muri”, a insistat el.

Statul New York are nevoie de circa 30.000 de aparate de respiraţie artificială, putând costa fiecare peste 40.000 de dolari, a indicat duminică guvernatorul Andrew Cuomo.