Apar primele probleme mari în economia Rusiei din cauza cheltuielilor militare și a scăderii prețului petrolului

Publicat: 15 09. 2022, 19:56
Actualizat: 15 09. 2022, 20:10

Există noi semne de tensiune în economia Rusiei, deoarece prețurile energiei scad și aproape șapte luni de război în Ucraina se dovedesc din ce în ce mai costisitoare pentru bugetul Moscovei, scrie CNN.

Apar primele probleme mari în economia rusă

Excedentul bugetar al Rusiei a dispărut aproape în timpul verii, potrivit datelor publicate de Ministerul rus de Finanțe săptămâna aceasta. La sfârșitul lunii iunie, surplusul era de 1,37 trilioane de ruble (23 miliarde de dolari); până la sfârșitul lunii august, acesta a scăzut la doar 137 de miliarde (2,3 miliarde de dolari).

Veniturile sunt sub presiune. Petrolul este, în mod tradițional, o componentă mai mare a bugetului rusesc decât gazele naturale, iar prețurile țițeiului Brent – ​​punctul de referință european – au scăzut cu aproximativ 25% de la vârful de la începutul lunii iunie.

Acesta este un mare succes, chiar înainte de un embargo al UE asupra importurilor de petrol pe mare din Rusia și un plafon de preț planificat pentru G7 să intre în vigoare în decembrie.

Și în timp ce prețurile gazelor naturale în Europa rămân extraordinar de ridicate, livrările de gaze ale Rusiei către Uniunea Europeană și Regatul Unit au scăzut cu 49% de la începutul anului, a declarat Gazprom săptămâna trecută.

Cheltuielile sunt, de asemenea, în creștere bruscă, atât pentru armată, cât și pentru măsurile de protejare a economiei de impactul sancțiunilor usturătoare occidentale, potrivit Janis Kluge, asociat senior la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.

„Ardere mai lentă”. Rusia evită colapsul economic, dar declinul a început

El spune că datele guvernamentale ruse în timp real indică faptul că bugetul este acum în deficit, adăugând că gaura din finanțele Kremlinului s-ar putea extinde pe măsură ce cheltuielile militare cresc.

„Cheltuielile militare au fost planificate inițial să fie de 3,5 trilioane de ruble anul acesta, dar cel mai probabil acest nivel a fost deja depășit în septembrie”, a declarat Kluge pentru CNN în comentarii.

Cotidianul de afaceri rus Vedomosti a raportat miercuri, citând surse apropiate guvernului, că Ministerul de Finanțe le-a spus agențiilor guvernamentale că va trebui să reducă cheltuielile cu 10% în 2023.

Vorbind luni, președintele rus Vladimir Putin a negat că economia are probleme, declarând că tacticile Occidentului „blitzkrieg economic” au eșuat.

Putin s-a întâlnit joi cu liderul chinez Xi Jinping la un summit din Uzbekistan. Comerțul dintre cele două țări a crescut în ultimele șase luni, deoarece Rusia a căutat noi piețe pentru energie și exportatorii chinezi au profitat de exodul mărcilor occidentale.