Anunţul SFIDĂTOR al Statelor Unite către Coreea de Nord
Statele Unite va menţine sancţiunile împuse Coreei de Nord chiar dacă au avut loc progrese în negocierile pentru denuclearizare, a precizat vineri Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, citată de Reuters.
„Continuăm să facem progrese. Continuăm să avem conversaţii. Statele Unite va continua să menţină presiunea şi sancţiunile asupra Coreei de Nord”, a precizatSarah Sanders.
Anunţul vine în ciuda unor avertismente, din noiembrie 2018, ale Phenianului cu privire la reluarea programului nuclear în situaţia în care Statele Unite nu va ridica sancţiunile economice.
Anunţul mai vine și în contextul pregătirii unui nou summit Coreea de Nord-Statele Unite, în cadrul căruia s-ar putea întâlni şi preşedintele american Donald Trump cu liderul sud-coreean Kim Jong-un. În situaţia în care întâlnirea chiar va avea loc, ea va fi a două dintre un lider nord-coreean şi unul american.
Problema sancţiunilor economice este una delicată pentru Coreea de Nord. Aceştia i-au fost impuse sancţiuni în mai multe rânduri, începând cu anii 1950′. Statele Unite stabilind un precedent în acest sens, unul urmat şi de Uniunea Europeană, Australia şi de ONU.
Ce fel de sacțiuni economice i-au fost impuse Coreei de Nord
Sancţiunile interzic importul de minerale din Coreea de Nord, restricţionează investiţiile străine şi ajutorul financiar în Coreea de Nord, interzice exportul de arme către Coreea de Nord, exportul de combustibil pentru rachete sau pentru avioane, exportul de bunuri de lux şi altele.
Unul dintre actele de sancţionare a Coreei de Nord au fost semnate în 2017, chiar de către Donald Trump.
Coreea de Nord este unul dintre cele mai sărace state din Asia, având un Produs Intern Brut (PIB) de doar 30,7 miliarde de dolari, potrivit datelor oferite de Japantimes. Cu toate acestea, dea lungul timpului, regimul comunist de la Phenian a preferat să investească o mare parte a resurselor sale limitate în armament şi în dezvoltarea unui program nuclear.