Anumite state americane apelează la plutoanele de executie în cazul infractorilor ale căror condamnări s-ar putea amâna. Care este cauza
Condamnaţii la moarte din Idaho, un stat din vestul SUA, ar putea fi executați de un pluton de execuţie dacă statul nu poate dispune de injecţia letală, potrivit unei legi votate luni de parlamentul local, cu majoritate de voturi.
Echipele de tragere vor fi folosite doar în cazurile în care statul nu poate obține medicamentele necesare pentru injecții letale iar un deținut condamnat la moarte a beneficiat deja de mai multe ori, din acest motiv, de amânarea sentinței.
Companiile farmaceutice se opun folosirii medicamentelor în scop letal
Aprobat cu 24 de voturi pentru şi 11 împotrivă de Senatul statului conservator, documentul urmează să fie ratificat de guvernator.
Problema a pornit de la faptul că multe companii farmaceutice au interzis autorităților folosirea medicamentelor în scop letal, motivând că acestea au fost menite să salveze vieți, nu să le ia.
Măsura parlamentarilor din Idaho este în concordanță cu cele ale altor state care, în ultimii ani, s-au străduit să reînvie metode mai vechi de execuție din cauza dificultăților de obținere a medicamentelor necesare pentru programele de injecție letală
Metoda este criticată de numeroase organizații
Idaho ar deveni astfel al cincilea stat american care a aprobat această metodă de execuţie, după Utah, Oklahoma, Mississippi şi Carolina de Sud, potrivit organizaţiei Death Penalty Information Center, notează abcNEWS.
Din 1976, doi bărbaţi şi o femeie au fost executaţi astfel – toţi în Utah (vest) -, ultima execuţie fiind în 2010.
Asociaţia pentru apărarea libertăţilor civile ACLU a denunţat adoptarea legii drept “îngrozitoare”, considerând-o “arhaică”.
“Un pluton de execuţie este deosebit de înfiorător, astfel de execuţii lasă cicatrici durabile tuturor celor implicaţi”, a transmis ACLU Idaho într-un comunicat.
Persoanele ucise de plutonul de execuţie “sunt, după toate probabilităţile, supuse la niveluri extreme de durere şi tortură”, a adăugat organizaţia.
Doar Mississippi, Utah, Oklahoma și Carolina de Sud au în prezent legi care permit acest mod de execuție
Unele state au început chiar să recondiționeze scaunele electrice ca puncte de așteptare pentru momentul în care medicamentele letale nu ar fi disponibile în timp ce altele au luat în considerare – și uneori, au folosit – metode de execuție în mare parte netestate.
Astfel, în 2018, Nevada l-a executat pe Carey Dean Moore cu o combinație de droguri nemaiîntâlnite, care includea puternicul fentanil opioid sintetic în timp ce Alabama a construit un sistem pentru executarea persoanelor care folosește gaz de azot pentru a induce hipoxie, dar nu a fost încă folosit.