Anul 2024 a început cu noi recorduri de temperatură. Ianuarie, a opta lună consecutivă în care recordul de căldură a fost depăşit

Anul 2024 a început cu noi recorduri de temperatură. Ianuarie, a opta lună consecutivă în care recordul de căldură a fost depăşit
Foto: Pixabay

Căldura record în 2023 a continuat și în 2024, recordurile de căldură pe uscat și pe mare fiind deja doborâte în prima lună a anului. Potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene, ianuarie 2024 a fost cea mai caldă ianuarie înregistrată vreodată.

Ianuarie, a opta lună consecutivă în care recordul de căldură a fost depăşit

„2024 începe cu o altă lună record – nu numai că este cea mai caldă ianuarie înregistrată, dar tocmai am experimentat o perioadă de 12 luni cu peste 1,5°C (2,7 grade Fahrenheit) peste perioada de referință preindustrială”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, într-un comunicat citat de Foxweather.

Ianuarie 2024 marchează a opta lună consecutivă în care recordul de căldură a fost depăşit.

Temperatura medie globală a aerului din ianuarie 2024 a fost de 55,6 grade Fahrenheit. Aceasta vine cu 1,26 grade Fahrenheit peste media din ianuarie 1991-2000 și cu 2,98 grade mai cald decât media preindustrială estimată (acceptată ca medie din 1850-1900). Ianuarie 2024 a depășit, de asemenea, recordul anterior din ianuarie, din 2020, cu 0,22 grade Fahrenheit.

În timp ce o mare parte din SUA a avut parte de frig pentru o mare parte din ianuarie, Europa de Sud , estul Canadei , nord-vestul Africii , Orientul Mijlociu și Asia Centrală s-au înăbușit cu temperaturi mult peste normale.

Ce spun oamenii de stiință

Oamenii de știință urmăresc diferența, temându-se că creșterea medie a temperaturii globale pe 20 de ani în comparație cu estimarea preindustrială ar depăși un standard acceptat de 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) .

„Cifra de 1,5°C nu este o statistică întâmplătoare”, a spus secretarul general al OMM , prof. Petteri Taalas. „Este mai degrabă un indicator al punctului în care impacturile climatice vor deveni din ce în ce mai dăunătoare pentru oameni și, într-adevăr, pentru întreaga planetă”.

Țările care au ratificat Acordul de la Paris din 2015 s-au angajat să mențină cifra „cu mult sub 2 grade Celsius (3,6 grade Fah renheit ) peste nivelurile preindustriale” și să încerce să „limiteze creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit)” peste nivelurile preindustriale.

Potrivit recentului raport de evaluare a climei al ONU , o medie pe 20 de ani a temperaturii medii globale trebuie să depășească 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) pentru ca acordul de la Paris să fie încălcat.

„Un singur an de depășire peste 1,5°C nu înseamnă că am depășit pragul emblematic al Acordului de la Paris, dar dezvăluie că ne apropiem din ce în ce mai mult de o situație în care 1,5°C ar putea fi depășită pentru o perioadă lungă de timp”, a spus Leon Hermanson, Ph.D., de la Biroul Meteorologic al Regatului Unit.

Temperaturile medii globale ale suprafeței mării au fost, de asemenea, un record în ianuarie, la 69,7 grade Fahrenheit. Aceasta a depășit recordul mediu precedent din ianuarie 2016, cu 0,47 grade Fahrenheit. Temperatura a scăzut cu 0,018 grade Fahrenheit doar sub cea mai caldă lună vreodată, august 2023.

Din 31 ianuarie, temperatura zilnică a mării a doborât recordurile din toate timpurile, stabilite pe 23 și 24 august 2023.

În timp ce extinderea gheții arctice a fost aproape de medie, gheața din Antarctica a fost cu 18% sub medie. Așadar, ianuarie 2024 marchează a șasea cea mai mică întindere a gheții, dar cu mult peste minimul record din ianuarie 2023, care a fost cu 31% sub.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”