Anul 2024 a început cu noi recorduri de temperatură. Ianuarie, a opta lună consecutivă în care recordul de căldură a fost depăşit

Anul 2024 a început cu noi recorduri de temperatură. Ianuarie, a opta lună consecutivă în care recordul de căldură a fost depăşit
Foto: Pixabay

Căldura record în 2023 a continuat și în 2024, recordurile de căldură pe uscat și pe mare fiind deja doborâte în prima lună a anului. Potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene, ianuarie 2024 a fost cea mai caldă ianuarie înregistrată vreodată.

Ianuarie, a opta lună consecutivă în care recordul de căldură a fost depăşit

„2024 începe cu o altă lună record – nu numai că este cea mai caldă ianuarie înregistrată, dar tocmai am experimentat o perioadă de 12 luni cu peste 1,5°C (2,7 grade Fahrenheit) peste perioada de referință preindustrială”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, într-un comunicat citat de Foxweather.

Ianuarie 2024 marchează a opta lună consecutivă în care recordul de căldură a fost depăşit.

Temperatura medie globală a aerului din ianuarie 2024 a fost de 55,6 grade Fahrenheit. Aceasta vine cu 1,26 grade Fahrenheit peste media din ianuarie 1991-2000 și cu 2,98 grade mai cald decât media preindustrială estimată (acceptată ca medie din 1850-1900). Ianuarie 2024 a depășit, de asemenea, recordul anterior din ianuarie, din 2020, cu 0,22 grade Fahrenheit.

În timp ce o mare parte din SUA a avut parte de frig pentru o mare parte din ianuarie, Europa de Sud , estul Canadei , nord-vestul Africii , Orientul Mijlociu și Asia Centrală s-au înăbușit cu temperaturi mult peste normale.

Ce spun oamenii de stiință

Oamenii de știință urmăresc diferența, temându-se că creșterea medie a temperaturii globale pe 20 de ani în comparație cu estimarea preindustrială ar depăși un standard acceptat de 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) .

„Cifra de 1,5°C nu este o statistică întâmplătoare”, a spus secretarul general al OMM , prof. Petteri Taalas. „Este mai degrabă un indicator al punctului în care impacturile climatice vor deveni din ce în ce mai dăunătoare pentru oameni și, într-adevăr, pentru întreaga planetă”.

Țările care au ratificat Acordul de la Paris din 2015 s-au angajat să mențină cifra „cu mult sub 2 grade Celsius (3,6 grade Fah renheit ) peste nivelurile preindustriale” și să încerce să „limiteze creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit)” peste nivelurile preindustriale.

Potrivit recentului raport de evaluare a climei al ONU , o medie pe 20 de ani a temperaturii medii globale trebuie să depășească 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) pentru ca acordul de la Paris să fie încălcat.

„Un singur an de depășire peste 1,5°C nu înseamnă că am depășit pragul emblematic al Acordului de la Paris, dar dezvăluie că ne apropiem din ce în ce mai mult de o situație în care 1,5°C ar putea fi depășită pentru o perioadă lungă de timp”, a spus Leon Hermanson, Ph.D., de la Biroul Meteorologic al Regatului Unit.

Temperaturile medii globale ale suprafeței mării au fost, de asemenea, un record în ianuarie, la 69,7 grade Fahrenheit. Aceasta a depășit recordul mediu precedent din ianuarie 2016, cu 0,47 grade Fahrenheit. Temperatura a scăzut cu 0,018 grade Fahrenheit doar sub cea mai caldă lună vreodată, august 2023.

Din 31 ianuarie, temperatura zilnică a mării a doborât recordurile din toate timpurile, stabilite pe 23 și 24 august 2023.

În timp ce extinderea gheții arctice a fost aproape de medie, gheața din Antarctica a fost cu 18% sub medie. Așadar, ianuarie 2024 marchează a șasea cea mai mică întindere a gheții, dar cu mult peste minimul record din ianuarie 2023, care a fost cu 31% sub.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:43 - Dan Barna: Românii au de ales între vechiul sistem PSD – PNL și Elena Lasconi, omul fără legătură cu sistemul / Ciucă și Ciolacu sunt motivele pentru care oamenii au sărăcit / Simion a fost marioneta PSD ani de zile în Parlament (VIDEO)
20:18 - Nicușor Dan a spus cine poate vota la referendum: “Cei care au buletin de București sau viză de flotant, indiferent de când s-a luat viza”. Tot ce trebuie să știe cei care vor alege să voteze la cele 3 întrebări (VIDEO)
20:04 - Dani Oțil, surprinză romantică pentru Gabriela Prisăcariu, cu ocazia aniversării ei. Gestul prezentatorului i-a uimit pe fani
19:38 - Nicușor Dan: Nu se fac mari investiții în București pentru că banii sunt distribuiți prost. Primăriile de sector primesc de 3 ori mai mulți bani decât noi, deși noi avem mai multe atribuții decât ei. Așa se duc banii pe tot felul de prostii (VIDEO)
19:36 - Nicușor Dan: Este un grad uriaș de ilegalitate la sectoarele din București în ceea ce privește emiterea autorizațiilor. Asta e calea cea mai simplă de a reveni în legalitate (VIDEO)
19:24 - Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara, transportați la spital. Cei mici au acuzat stări de rău
19:03 - Gheorghe Falcă: Cred că acest parteneriat al PNL-ului cu administrațiile locale poate să dinamizeze viața din România în momentele grele prin care vom trece în 2025 (VIDEO)
18:58 - Ciprian Ciucu, despre referendumul inițiat de Nicușor Dan: E important deoarece poate da tonul pentru o reformă administrativă a Capitalei. La întrebarea despre buget e puțin neclar (VIDEO)
18:53 - Bărbat din Alba, încarcerat după ce un copac a căzut pe mașina în care se afla. Victima a suferit multiple traumatisme
18:27 - Ciprian Ciucu, despre planurile PNL-ului după alegeri: Să facem o alianță cu forțe de dreapta. Ne-am dori refacerea guvernării așa cum a fost în 2020, dar mult mai matură (VIDEO)