Membrii Corpului de comando de elită al Armatei Naționale din Afganistan, care au fost abandonați de Statele Unite și aliații occidentali când țara a căzut în mâinile talibanilor anul trecut, spun că sunt contactați cu oferte de a se alătura armatei ruse pentru a lupta în Ucraina, arată Foreing Policy într-o analiză.
Mai multe surse militare și din serviciul de securitate afgan spun că forța de infanterie ușoară antrenată în SUA, care a luptat alături de forțele speciale americane și ale altor aliați timp de aproape 20 de ani, ar putea face diferența pe câmpul de luptă din Ucraina.
Cele 20.000-30.000 de comandouri voluntare din Afganistan au fost abandonate atunci când Statele Unite au cedat Afganistanul talibanilor în august 2021.
Doar câteva sute de ofițeri de rang înalt au fost evacuați atunci. Mii de soldați au fugit la vecinii regionali, în timp ce talibanii i-au vânat și ucis pe cei loiali guvernului prăbușit. Multe dintre comandourile care au rămas în Afganistan se ascund și acum pentru a evita capturarea și executarea.
Statele Unite au cheltuit aproape 90 de miliarde de dolari pentru construirea Forțelor Naționale de Apărare și Securitate Afgane.
Deși, în ansamblu, a fost incompetentă și a predat țara talibanilor în câteva săptămâni, comandourile au fost întotdeauna respecate, fiind instruite de către Marina Americană și de către Serviciul Aerian Special Britanic.
Acum, lipsiți de locuri de muncă și fără speranță, luptătorii sunt ținte ușoare pentru recrutorii ruși, au declarat surse de securitate afgane.
Un fost oficial de rang înalt din domeniul securității afgane, care a cerut să rămână anonim, a declarat că integrarea lor în armata rusă „ar schimba jocul” pe câmpul de luptă ucrainean, în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin se străduiește să-i recruteze și se pare că folosește grupul mercenar Wagner pentru a recruta prizonieri.
Vestea despre eforturile de recrutare a alarmat fostele cercuri militare și de securitate din Afganistan, membrii acestora afirmând că până la 10.000 de foști luptători ar putea fi receptivi la ofertele rusești. După cum a spus o altă sursă militară: „Ei nu au țară, nu au locuri de muncă, nu au viitor. Nu au nimic de pierdut”.