Antony Blinken susține că Wagner vrea să profite de instabilitatea din Niger: „Au urmat moartea, distrugerea și exploatarea”

Antony Blinken susține că Wagner vrea să profite de instabilitatea din Niger: „Au urmat moartea, distrugerea și exploatarea”
Sursa Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Secretarul de stat american Antony Blinken susține că nu este de părere că Rusia sau gruparea militară Wagner au fost implicate în lovitura de stat din Niger, dar susține că grupul condus de Evgheni Prigojin încearcă să profite de instabilitatea prin care trece statul african, conform BBC.

Blinken nu crede că Rusia sau Wagner au fost implicate în lovitura de stat din Niger

„Cred că ceea ce s-a întâmplat și ceea ce continuă să se întâmple în Niger nu a fost instigat de Rusia sau de Wagner, dar au încercat să profite de asta. În fiecare loc în care a mers acest grup Wagner, au urmat moartea, distrugerea și exploatarea. Insecuritatea a crescut, nu a scăzut”, a spus secretarul american Antony Blinken.

Pe baza loviturii de stat din Niger, există câteva zvonuri conform cărora armata țării africane ar fi cerut ajutorul grupului condus de Prigojin.

Secretarul de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland, a discutat luni, 7 august, cu liderii loviturii de stat, susținând că aceștia au înțeles riscurile la care se expun dacă colaborează cu grupul Wagner.

Îngrijorările cu privire la influența Wagner au fost subliniate și de președintele Mohamed Bazoum.

„Cu o invitație deschisă din partea autorilor loviturii de stat și a aliaților lor regionali, întreaga regiune centrală a Sahelului ar putea cădea sub influența Rusiei prin intermediul grupului Wagner, al cărui terorism brutal a fost afișat din plin în Ucraina”, a scris Bazoum, conform sursei menționate anterior.

Până acum nu se știe dacă luptătorii grupului condus de Evgheni Prigojin au intrat în Niger. Canalul de Telegram Grey Zone, afiliat la Wagner, a anunțat luni, 7 august, că 1.500 de mercenari au fost trimiși în Africa, dar nu se știe zona în care aceștia au ajuns.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital