Potrivit celor mai recente date, peste 4,3 milioane de persoane sunt infectate cu COVID-19, la nivel mondial.
Statele Unite ale Americii este în continuare țara cu cele mai multe cazuri de infectare din lume, peste 1,4 milioane de persoane. Dintre acestea, peste 16.000 se află în stare gravă.
De asemenea, bilanțul victimelor pe teritoriul american a depășit 83.000 de oameni.
Pe de altă parte, aproape 297.000 de pacienți au învins în lupta cu virusul COVID-19și au fost declarați vindecați, aici fiind și prelucrate cele mai multe teste la nivel mondial, aproape 10 milioane.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor avertizează că un al doilea val deCOVID-19ar putea lovi țara la iarnă, în același timp cu sezonul gripei.
„Există posibilitatea ca asaltul virusului asupra națiunii noastre în iarna viitoare să fie chiar mai dificil decât cel pe care tocmai l-am trecut. Vom avea epidemie de gripă șicoronavirusîn același timp”, a declarat directorul CDC, Robert Redfield, citat deThe Guardian.
Această combinație ar putea reprezenta o tensiune prea mare asupra sistemului de sănătate american, decimat de primul focar.
Și epidemiologul Anthony Fauci, expertul în boli infecţioase care îndeplineşte rolul de consilier al preşedintelui Donald Trump în probleme legate de Covid-19, anunţă al doilea val de coronavirus, pe care îl consideră „inevitabil”. Acesta se așteaptă la o „toamnă rea şi o iarnă rea”, precizând că „nu există nicio şansă să fim cruţaţi”.
„Virusul va decide pentru noi. Este imprevizibil. Totul depinde de modul în care vom reacţiona în toamnă, de eficienţa cu care noi, ca societate, vom reacţiona la inevitabila epidemie care se va (re)produce”, a declarat acesta.
Doctorul Anthony Fauci a explicat modul de propagare al virusului COVID-19:
„Este vorba de un virus respirator. Dacă îl am în cavitatea nazală, el se descompune, iar dacă îmi duc mâna la nas, el se va afla pe mâna mea. Când îmi ating pieptul sau coapsa, el va fi acolo cel puţin câteva ore. Dacă oamenii sunt într-un contact cât mai apropiat, atunci aceasta este configuraţia perfectă pentru propagare”, a adăugat expertul american.
Restrângerea economiei americane din cauza pandemiei decoronavirusa provocat unșoc de proporții istorice.
Kevin Hassett, consilierul președintelui Donald Trump, a afirmat că „este cel mai mare șoc negativ pe care economia noastră l-a cunoscut vreodată. Vom analiza o rată a șomajului care se apropie de ratele pe care le-am văzut în Marea Depresiune din anii 1930”.
„Cred că următoarele două luni vor arăta groaznic”, a spus Hassett, referindu-se la datele economice dinSUA.
20,5 milioane de locuri de muncă din SUA s-au pierdut în aprilie – cea mai mare pierdere de la Marea Depresiune din urmă cu 90 de ani – şi rata şomajului a depăşit recordul de 10,8% înregistrat după cel de-al Doilea Război Mondial.
Deși preşedintele Donald Trump dorește să repornească economia SUA cât mai rapid, epidemiologul Anthony Fauci a avertizat asupra potenţialelor consecinţe „foarte grave”, în cadrul unei relaxări pripite.
„Mergem în direcţia corectă, dar aceasta nu înseamnă absolut deloc că avem un control total asupra acestei epidemii”, a avertizat Fauci.