Înfrângerea Rusiei în război e singura cale către modernitate a acestei țări, eșecul militar fiind necesar pentru crearea unei societăți deschise, mai prospere, susține Anne Applebaum, jurnalistă și autoare specializată pe istoria comunismului, într-un articol pentru The Atlantic.
„Viitorul țării va fi configurat nu de legile mistice ale istoriei, ci de modul în care conducătorii și cetățenii ei vor asimila și interpreta tragedia acestui război șocant, brutal, inutil. Cel mai bun mod prin care străinii pot ajuta Rusia să se schimbe este să ajute Ucraina să-și recupereze teritoriile și să înfrângă imperiul”, a susținut jurnalista potrivit Rador, citat de G4Media.
Aceasta a subliniat că Ocicidentul trebuie să-i ajute pe rușii care înțeleg că țara lor nu se poate moderniza decât dacă pierde războiul.
„Putem de asemenea să continuăm să-i susținem pe acei ruși, oricât de puțini ar fi, care înțeleg de ce înfrângerea constituie singura cale către modernitate; de ce eșecul militar este necesar pentru crearea unei societăți deschise, mai prospere; și de ce, încă o dată, imperiul trebuie să moară. Nu e nevoie să ne apucăm să căutăm niște „ruși buni” idealizați – nici un salvator nu se va ridica pentru a tămădui țara, nici acum și nici în veci. Însă rușii care cred că un viitor diferit e posibil vor tot încerca să-și schimbe țara – și într-o bună zi vor reuși”, a mai scris Anne Applebaum.
Jurnalista a ținut să amintească faptul că, deși rușii sunt puternic manipulați de propagandă și mulți au ales să păstreze tăcerea, sunt peste 17.000 din interiorul țării care au protestat atât împotriva regimului, cât și apatiei concetățenilor lor, s-au opus imperialismului rus și au ajuns după gratii din acest motiv.
De asemenea, în afara țării, mulți ruși se opun războiului, prin intermediul unor site-uri în limba rusă care relatează despre conflict și încearcă să le transmită informații rușilor din Rusia.
Jurnalista dă exemplu TV Rain, închisă în martie de guvernul rus, care transmite acum din nou, online, din Riga. Și echipa lui Navalnîi produce clipuri cu milioane de vizualizări pe YouTube, care încă mai poate fi accesat din Rusia.
Anne Applebaum l-a dat exemplu și pe Garry Kasparov, fostul campion mondial la șah, devenit între timp politician democrat. El a ajuns acum persona non grata în țara în care cândva era un erou. Unul dintre proiectele lui Kasparov, Free Russia Forum, reunește cu regularitatea diverse ramuri ale comunității ruse din exil, inclusiv facțiuni care se ceartă între ele. El crede acum că democrația va fi posibilă doar atunci „când Crimeea va fi eliberată și când drapelul ucrainean va flutura peste Sevastopol”.
Anne Applebaum remarcă, în acest context, că „pentru prima dată există printre ei voci care argumentează că nu numai regimul trebuie să se schimbe, ci și definiția națiunii”.