Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a vorbit despre situația din estul Ucrainei și a pledat pentru organizarea unor noi discuții de pace la nivel înalt, la care să participe ea, Emmanuel Macron, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Liderul german a făcut această declarație într-o vizită efectuată duminică la Kiev, cu ocazia finalului mandat.
„Aș pleda pentru încă o întâlnire la nivel prezidențial sau la nivelul conducerii politice între mine, președintele francez și președinții din Rusia și Ucraina. În opinia mea, asta ar duce la progrese, dacă reușim să punem la punct o agendă potrivită – consilierii noștri ar trebui să se ocupe de asta”, a declarat Angela Merkel, citată de Euronews.
Angela Merkel a fost implicată în prefectarea acordurilor de pace de la Minsk, din 2015, însă ultima rundă de discuții în format Normandia a avut loc în 2019 – cea programată să se desfășoare în 2020, la Berlin, a fost amânată pe perioadă nedeterminată din cauza pandemiei de COVID-19.
Din 2014 și până în prezent, peste 14.000 de persoane au murit în luptele dintre forțele ucrainene și rebelii susținuți de Rusia.
Președintele Ucrainei a îndemnat Occidentul să pună mai multă presiune pe Rusia în ceea ce privește Crimeea.
„Cât timp nu există niciun progres, presiunea pe Rusia ar trebui să continue. Dorim să vedem eforturi active ale partenerilor noștri occidentali”, spune Volodimir Zelenski.
Vizita efectuată de Angela Merkel la Kiev a venit la 48 de ore distanță de momentul în care s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova, și cu o zi înainte de Platforma Crimeea – un summit găzduit de Ucraina, la care participă și Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.
Totuși, nici cancelarul german și nici ministrul federal de externe, Heiko Maas, nu vor lua parte la Summitul Inaugural Platforma Crimeea.
Angela Merkel și Volodimir Zelenski au discutat și despre gazoductul Nord Stream 2, care ocolește Ucraina și care va duce la majorarea exporturilor de gaz rusesc către Europa.
„Suntem de acord cu americanii că gazul nu ar trebui folosit ca armă geopolitică”, susține cancelarul german.
În iulie, SUA și Germania au ajuns la un acord pentru a permite finalizarea Nord Stream 2 fără a fi impuse noi sancțiuni americane, o înțelegere aspru criticată de Polonia și Ucraina, care văd proiectul ca pe o amenințare.
Dacă gazoductul va fi folosit ca armă împotriva Ucrainei, susține Angela Merkel, Germania va lua în calcul introducerea unor sancțiuni împotriva Rusiei.