Fostul cancer german Angela Merkel a declarat că a lua în serios amenințările lui Vladimir Putin privind folosirea armelor nucleare nu e un semn de slăbiciune sau de consiliere, ci o dovadă de înțelepciune politică.
Într-un interviu pentru Sueddeutsche Zeitung, Angela Merkel a susținut despre amenințările lui Putin că „a lua în serios declarațiile, a nu le ignora ca pe o cacealma, ci a le lua în serios nu e un semn de slăbiciune sau conciliere, ci un semn de înțelepciune politică”.
În discursul său în care a anunțat decretarea mobilizării parțiale în Rusia, Vladimir Putin a denunțat un așa-zis ”șantaj nuclear” din partea Occidentului, apoi el însuși a amenințat, punctând că nu va ezita să răspundă cu toate armele pe care le are la dispoziție.
„Dacă integritatea teritorială a țării noastre e amenințată, vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul. Nu e o cacealma!”, a subliniat Putin atunci.
Se întâmplă chiar în contextul în care marionetele lui din regiunile ucrainene Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie au desfășurat în ultimele zile așa-zise ”referendumuri” și care au ”consultat” populația dacă e de acord cu alipirea la Rusia. Deloc o surpriză, rezultatele au fost în favoarea alipirii într-o proporție zdrobitoare.
Analiștii susțin, afirmații confirmate deja de oficiali ruși precum Dmitri Medvedev, că alipirea acestor regiuni ucrainene la Rusia va fi folosită de Putin ca pretext pentru a ridica intensitatea luptelor, pretinzând că nu face decât să apere teritoriul Rusiei.
Multe state, inclusiv din cele care au menținut până acum o poziție neutră vizavi de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, au transmis deja că nu vor recunoaște rezultatele așa-ziselor ”referendumuri” și nici alipirea regiunilor ucrainene respective la Rusia.
Între timp, tot mai multe amenințări cu folosirea armelor nucleare au venit dinspre Moscova.
De exemplu, Dmitri Medvedev, fostul președinte și premier rus, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, a amenințat iar că Rusia își poate folosi armele nucleare pentru a apăra teritoriile anexate de la Ucraina.
„Rusia a anunțat că nu numai capacitățile de mobilizare, ci și orice alt armament rusesc, inclusiv arme nucleare strategice și arme bazate pe noi principii, ar putea fi folosite pentru o astfel de protecție”, a scris Medvedev pe Telegram.
La rândul său, Serghei Markov, un fost consilier apropiat al lui Putin, a avertizat Londra cu privire la un risc nuclear, la radioul BBC 4. Pentru un astfel de scenariu, el a dat vina pe „comportamentul nebunesc al preşedintelui SUA, Joe Biden, şi al premeirilor Marii Britanii, Boris Johnson şi Liz Truss”.