Cancerul german Angela Merkel și președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko au căzut de acord să înceapă negocierile la nivel european privind criza migranților de la granița bieloruso-poloneză, arată agenția de presă BelTa.
În urma unei noi convorbiri telefonice ce a avut loc miercuri, cei doi șefi de stat au decis că ”problema în ansamblul său se ridică la nivelul (relaţiilor) Belarus-UE şi că responsabili desemnaţi de fiecare dintre părţi vor întreprinde imediat negocieri’, conform biroului de presă al Belarusului.
În urmă cu două zile, o altă convorbire telefonică între cei doi președinți de stat a avut loc cu privire la asistența umanitară ce trebuie oferită migranților blocați la granița bieloruso-poloneză. În urma altei convorbiri telefonice, oficialitățile de la Bruxelles au decis să extindă sancțiunile asupra Belarusului.
În cele mai recente știri, forțele de ordine din Polonia au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene împotriva migranților ce încercau să treacă granița. De asemenea, migranții au ripostat și ei, fiind ajutați de forțele de ordine ale președintelui Lukașenko.
Conform datelor oficiale, peste 20.000 de forțe de ordine asigură securitatea frontierea de est a Uniunii Europene.
Chiar dacă mulți migranți nu au participat la violențele ce au avut loc în ultimele zile, retragerea acestora spre capitala din Minsk le este blocată de către trupele președintelui Lukașenko.
Ministerul Apărării din Polonia susține că securiști bieloruși sunt infiltrați printre migranți și-i instruiesc și coordonează atacurile de la granița celor două țări.
În urma evenimentele, un soldat polonez a fost grav rănit cu o piatră, iar corespondenții din partea CNN au relatat că gazele folosite de tunurile de apă conțin substanțe lacrimogene.