Angela Merkel, după o convorbire cu Traian Băsescu: Este inacceptabilă încălcarea statului de drept în România, o țară membră a UE

Angela Merkel, după o convorbire cu Traian Băsescu: Este inacceptabilă încălcarea statului de drept în România, o țară membră a UE

Cancelarul german Angela Merkel se alătură liderilor europeni care condamnă măsurile luate de Guvernul Ponta în ultima perioadă, apreciind că statul de drept a fost încălcat „în mod inacceptabil” în România în timpul luptei pentru putere dintre liderii ţării.

Merkel a discutat, luni, la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării, a anunţat biroul de presă al Guvernului german, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax. Informaţia apare într-un comunicat de presă postat pe site-ul guvernului din Germania.

„Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, a declarat că Uniunea Europeană ar putea lua măsuri împotriva României, însă acest lucru va fi stabilit după discuțiile cu Victor Ponta din această săptămână.

„Cancelarul a subliniat ca va sustine Uniunea Europeana pentru a adopta eventualele consecinte necesare in urma destituirii lui Basescu. Masuri in acest sens ar putea fi adoptate dupa discutiile prevazute cu Victor Ponta din aceasta saptamana, la Bruxelles…Suspendarea lui Basescu, vineri, si organizarea unui referendum s-au derulat de o asemenea maniera incat violeaza principiile de baza ale statului de drept si trecand peste toate institutiile Constitutiei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

Acesta a subliniat că Berlinul și UE așteaptă de la guvernul român „restabilirea încrederii în țara sa și respectarea statului de drept”.

Oficialii condamnă instabilitatea politică din România

De asemenea, lmar Brok, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European, a declarat pentru un post de radio din Germania că ceea ce se întâmplă în România este „o lovitură de stat”.

„Nu am văzut niciodată așa ceva într-o țară care se consideră democrație”, a mai spus europarlamentarul german.

La fel de îngrijorat s-a arătat şi ministrul canadian de Externe, ale cărui declaraţii au fost preluate de Le Journal de Quebec. Acesta şi-a exprimat totuşi speranţa că vor fi respectate principiile democratice, pentru a se elimina ameninţarea la adresa statului de drept şi justiţiei.

Într-un articol intitulat „Temerile cu privire la democraţia din România se amplifică”, jurnaliştii de la Financial Times menţionează că ţara se îndreaptă către o direcţie greşită.

„Mai întâi a fost Ungaria. Acum există semne îngrijorătoare că democraţia şi statul de drept se îndreaptă într-o direcţie greşită într-o altă ţară ex-comunistă, care a aderat la Uniunea Europeană după 2004: România, cel mai mare vecin al Ungariei. Ponta nu are charisma lui Viktor Orban, iar România nu este atât de puternică economic încât să poată returna împrumutul de la FMI, aşa cum a făcut-o Ungaria în 2010”
, scriu jurnaliștii de la Financial Times.

Sub anumite aspecte, în România se repetă schimbările de guverne observate şi în alte ţări europene. Diferenţa este că în România procesul a fost dus la extrem, notează jurnaliştii.

France 24
şi Bloomberg titrează că şefului statului i-a rămas puţin timp la dispoziţie pentru a recâştiga suportul popular. Acesta a fost suspendat în urma iniţiativei coaliţiei USL, aflată la guvernare, iar proiectul a fost susţinut de majoritatea parlamentarilor. Jurnaliştii nu uită să amintească nici motivele precizate de executivul lui Victor Ponta ori prăbuşirea leului, care a atins un nivel record faţă de moneda unică europeană. Analiştii financiari citaţi de France 24 au indicat că situaţia se va agrava, iar rezolvarea nu pare să vină prea curând.

Deutsche Welle notează că lupta pentru putere continuă în România, asta după ce executivul condus de Victor Ponta a început ofensiva pentru extinderea puterii de care dispune Guvernul. Jurnaliştii precizează că oamenii care ocupau funcţiile cheie în stat, numiţi în timpul mandatului lui Traian Băsescu, au fost schibaţi.

Francezii de la Liberation menţionează că fostul căpitan Băsescu, care a condus ţara într-o manieră asemănătoare lui Nicolas Sarkozy, se pregăteşte pentru ceea ce ar putea fi ultima sa bătălie. Spre deosebire de 2007, sarcina s-ar putea dovedi mult mai dificilă acum.

România, țara schimbărilor rapide

Traian Băsescu a fost suspendat, vineri, în urma ședinței celor două Camere ale Parlamentului, cu 256 de voturi „pentru” și 114 „împotrivă”.

Referendumul pentru demiterea președintelui va avea loc pe 29 iulie, după ce parlamentarii au admis propunerea făcută de șeful Senatului pentru această dată. Întrebarea de pe buletinele de vot va fi următoarea: „Sunteți de acord cu demiterea președintelui României, domnul Traian Băsescu?”

Miercuri, Guvernul a decis că modifice Legea 47 privind atribuțiile Curții Constituționale, astfel că avizul asupra hotărârilor Parlamentului – inclusiv suspendarea președintelui – nu mai este obligatoriu, ci are doar caracter consultativ.

De asemenea, săptămâna trecută a fost revocat Avocatul Poporului, au fost schimbaţi rapid şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, a fost depusă şi citită cererea de suspendare a şefului statului şi a fost modificată Legea referendumului, astfel încât preşedintele poate fi demis de 50% plus unu din numărul celor care vin la vot.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`