Angela Merkel: Avem nevoie de o uniune politică în Europa. Voi propune acest lucru la Summitul G20

Publicat: 07 06. 2012, 11:19
Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că lucrează la o uniune politică în Europa, în ciuda diferenţelor politice dintre ţări, precizând că vrea să popună această variantă la Summitul G20 din...

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că lucrează la o uniune politică în Europa, în ciuda diferenţelor politice dintre ţări, precizând că vrea să popună această variantă la Summitul G20 din această lună, din Mexic.

„Avem nevoie de mai mult în Europa (…) de un buget comun (…), și avem nevoie de mai presus de toate o uniune politică… Dar nu trebuie să rămânem blocați, pentru că una sau alta (dintre țări) nu vrea să ne urmeze”, a spus Merkel la televiziunea publică germană, potrivit BBC.

Declarațiile sale vin după o consultare cu președintele Barack Obama despre actuala criză economică.

Obama este procupat de faptul că efectele acestei crizei vor afecta şi în viitor economia americană, în ciuda măsurilor pentru redresare pe care Obama le-a implementat.

Analiştii politici au avansat însă şi o altă ipoteză: regresul economic ar pune în real pericol şansele sale de a fi reales în fruntea ţării. Cele mai recente sondaje, realizate la finele săptămânii trecute, au scos la iveală faptul că popularitatea lui Obama a avut de suferit după publicarea datelor privind şomajul în luna mai. Cu numai cinci luni înainte de alegerile prezidenţiale, Barack Obama şi Mitt Romney, principalul său contracandidat, sunt la o diferenţă de numai câteva procente în preferinţele alegătorilor.

Scăderea numărului de locuri de muncă şi creşterea şomajului arată că Statele Unite nu au depăşit nici până acum efectele recesiunii declanşate în 2007.

Tocmai de aceea, Barack Obama doreşte consolidarea cooperării cu statele europene. În acest sens, a semnat o serie de noi contracte cu partenerii din Europa, cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele americane. Noile acorduri au rolul de a restabili încrederea investitorilor străini în pieţele financiare europene şi consolidarea monedei unice, lucru favorabil şi economiei americane.