Angela Mekel a primit Premiul pentru Pace al UNESCO pentru că a deschis granițele valurilor de migranți
Fostul cancelar federal german de stânga, Angela Merkel, a primit miercuri, în Coasta de Fildeş, Premiul pentru Pace al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), informează dpa.
Aproximativ 2.000 de persoane au fost invitate la decernarea acestui premiu creat în 1989 și care i-a răsplătit în trecut ;i alți politicieni precum Nelson Mandela, Yasser Arafat, Yitzhak Rabin, Lula și François Hollande.
UNESCO a considerat că, prin acest mod, îşi manifestă aprecierea faţă de politica pentru refugiaţi a Angelei Merkel din 2015, când Germania a primit peste 1,2 milioane de migranţi.
Merkel a îndemnat la soluționarea pașnică a conflictelor actuale
Cu acest prilej, oficialul german a îndemnat la soluţionarea paşnică a conflictelor: „Dialogul este arma celui puternic, nu a celui slab”, a spus Angela Merkel dedicând acest premiu voluntarilor care i-au ajutat pe refugiaţi în apogeul crizei.
„Respectarea, păstrarea, împărtășirea drepturilor omului este misiunea noastră, a tuturor.
Am decis că este necesar să respectăm aceste principii în politica noastră privind migrația.
Acest lucru a fost posibil doar pentru că mulți oameni și-au suflecat mânecile pe pământ”, a declarat Merkel pe podiumul Fundației Félix Houphouët-Boigny, numită după primul președinte al Coastei de Fildeș, care a murit în 1993.
Directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, i-a înmânat premiul în cadrul unei ceremonii organizate în capitala Coastei de Fildeş, Yamoussoukro
„Juriul a dorit să distingă decizia curajoasă luată în 2015 de a primi peste un milion de refugiați (…) când, în același timp, atât de multe voci chemau să închidă Europa.
Ați fost, la acea vreme, viziunea curajului în politică”, a declarat Audrey Azoulay, directorul general al Unesco, miercuri, la ceremonia de decernare a premiilor.
„În ciuda ostilității opiniei publice, ați luat decizia de a deschide granițele germane refugiaților care fug din zonele de conflict. Le-ați reamintit tuturor liderilor mondiali de datoria lor de solidaritate față de toate ființele umane”, a declarat președintele ivorian Alassane Ouattara.
Mai mulți președinți africani s-au aflat în sală
Alături de actualul șef al statului au fost prezenți și foștii președinți ivorieni Henri Konan Bédié și Laurent Gbagbo, aflați acum în opoziție, fiind prima lor apariție publică comună din iulie anul trecut.
Președintele senegalez Macky Sall, actualul președinte al Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest și șeful statului Guineea-Bissau, Umaro Sissoco Embalo, și președintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, s-au numărat printre invitații de onoare la ceremonie.
Activista congoleză pentru drepturile omului, Julienne Lusenge, a primit, de asemenea, o mențiune onorifică din partea juriului, prezidată de compatriotul ei, câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace, Denis Mukwege, pentru angajamentul său față de drepturile femeilor.