Angajații Libération vor combate planurile de transformare a ziarului într-o reţea socială

Angajații Libération vor combate planurile de transformare a ziarului într-o reţea socială
Foto:les-crises.fr

Angajații Libération, cotidian francez care se confruntă cu o gravă situație financiară,  au anunţat că vor combate proiectul acţionarilor companiei, care vor să transforme publicaţia într-o reţea socială, disponibilă pe suporturi multimedia, informează AFP.

Acționarii cotidianului fondat în 1973 de filosoful Jean-Paul Sartre, au stârnit nemulţumirea redacţiei după ce au dezvăluit, vineri, proiectul lor de transformare a acestei publicaţii într-o reţea socială, care ar urma să fie disponibilă contra cost pe mai multe suporturi multimedia.

Mai mult, sediul ziarului, situat în centrul Parisului, ar urma să devină spațiu cultural.

 Angajaţii se simt trădaţi întrucât nu li s-a spus nimic despre acest proiect pe parcursul mai multor luni de discuţii despre redresarea economică a ziarului pe care le-au purtat cu acţionarii companiei care editează această publicaţie.

În urma unei adunări generale la care au participat aproape 200 de salariaţi (din 258 prezenţi la serviciu în ziua respectivă), angajaţii au decis în unanimitate să protesteze direct în editorialele lor din paginile acestui cotidian, transmiţând astfel un semnal de alarmă acţionarilor companiei, oamenii de afaceri Bruno Ledoux şi Édouard de Rothschild şi grupul italian Ersel. Salariaţii au ales să îşi exprime nemulţumirile în acest mod paşnic, mai degrabă decât să apeleze la o formă radicală de protest, cum este intrarea în grevă.

Pe de altă parte, salariații au intrat în greavă, joi, iar cotidianul Libération, ale cărui vânzări s-au prăbuşit în ultimii ani, nu a apărut pe piaţă vineri.

„Am decis să ne informăm cititorii cu privire la acest conflict în mai multe pagini ale ediţiei de luni a cotidianului şi vom continua să facem acest lucru în următoarele zile”, a declarat Fatima Brahmi, o reprezentantă a confederaţiei sindicale CGT (Confédération générale du travail).

„Ziarul este arma noastră. Vrem să ne exprimăm (…) Ne gândim să facem şi o anchetă despre acţionarul nostru Bruno Ledoux”, a declarat un jurnalist, a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

 Bruno Ledoux a declarat în numele acționarilor cotidianului  că neimplementarea proiectului de transformare a cotidianului într-o reţea socială, pe mai multe suporturi, va însemna decesul titlului Libération, o marcă a presei franceze.

Salariaţii nu sunt total împotriva planurilor acţionarilor, însă îşi doresc ca ziarul Libération tipărit să fie în centrul proiectului.

„Noi nu suntem împotriva creării unui lăcaş cultural şi a realizării unor alte activităţii în jurul Libération, dacă ziarul va fi în centrul acestui proiect”, a subliniat Tonino Serafini, reprezentant al SUD (Union syndicale Solidaires).

Libération a avut, în anul 2013, pierderi de peste un milion de euro,  iar vânzările sale au scăzut cu 15%, până la 100.000 de exemplare pe zi.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`