Angajații companiilor mari și mijlocii vor fi testați pentru COVID-19 în Cehia

Publicat: 02 03. 2021, 12:11
Foto: hepta.ro/ Abaca Press / AA/ABACA

Întregul personal din toate companiile mijlocii şi mari din Cehia vor fi testate, obligatoriu, pentru noul coronavirus, relatează marţi dpa, preluată de Agerpres.

Guvernul ceh impune testarea angajaților din companiile mari și mijlocii

Guvernul condus de premierul Andrej Babis a adoptat această măsură într-o şedinţă de cabinet desfăşurată luni seara.

În urma acestei măsuri, aproape 2,1 milioane de angajaţi vor trebui să se testeze cel puţin o dată în următoarele două săptămâni, după care urmând să se aplice intervale de testare de o săptămână.

Participarea la testare este obligatorie, pentru companiile vizate şi angajaţii lor, costul testelor antigen urmând să fie plătite din asigurările de sănătate, dar în mod alternativ vor putea fi utilizate şi autoteste, care vor fi subvenţionate.

Republica Cehă a comandat vaccinuri anti-COVID-19 rusești Sputnik V, pentru a compensa din livrările întârziate ale vaccinurilor comandate de Uniunea Europeană, și are în vedere să comande și vaccinul chinezesc Sinopharm, a anunțat luni președintele ceh Milos Zeman

Măsuri înăsprite în Cehia

Republica Cehă intenționează să înăsprească măsurile de lockdown, aceasta confruntându-se cu perspectiva unei „catastrofe totale în spitale” din cauza creşterii puternice a cazurilor decoronavirus.

„Situaţia este dramatică. În plus faţă de mutaţia britanică (acoronavirusului) o avem şi pe cea sud-africană. Trebuie să înăsprim măsurile pentru că, dacă nu o facem, ne aşteaptă o serie de probleme sanitare serioase în următoarele două săptămâni”, a declarat premierul ceh Andrej Babis.

Situaţia la secţiile de ATI este critică, capacitatea liberă a acestora scăzând la 15%. Peste 6.800 de pacienţi COVID-19 sunt în prezent internaţi, dintre care mai mult de 1.300 la ATI, transmit DPA și EFE, citate deAgerpres.

Cehiaa înregistrat 15.672 de noi cazuri de COVID-19 şi 64 de decese în ultimele 24 de ore.

Creşterea numărului îmbolnăvirilor este pusă mai ales pe seama variantei britanice acoronavirusului. Restricţiile în vigoare în timpul stării de urgenţă, cu restaurante, magazine neesenţiale şi şcoli închise, plus o interdicţie de circulaţie între orele 21:00 şi 05:00 par să nu fi reuşit să oprească al treilea val epidemic.