EXCLUSIVITATE B1.RO // Republica Moldova se confruntă în prezent cu una dintre cele mai grave crize politice după ce Curtea Constituţională a invalidat noul guvern condus de Maia Sandu, format ca urmare a coaliției dintre Partidul Socialist şi blocul ACUM. Blocajul instituțional de la Chișinău a fost amplificat după ce Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, întrucât a refuzat să dizolve parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie. Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat ‘preşedinte interimar’. Acesta a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate.
În acest context tensionatatât statele occidentaleîn frunte cu SUA, cât și Federația Rusă și-au manifestat sprijinul față de noul parlament de la Chișinău. Departamentul de stat al SUA acerut respectarea rezultatului alegerilor și a exprimatprintr-un comunicat susținerea clară pentru guvernul condus de Maia Sandu. Ministerul de Externe de la Moscova a publicat la rândul său un comunicat în care salută crearea coaliției de guvernare și a noului executiv de la Chișinău. UE a declarat că este pregătită să colaboreze cu „Guvernul legitim” ales la Chișinău.
În ciuda faptului că România deține președinția Consiliului Uniunii Europene, guvernul de la București nu a recunoscutnoul guvern condus de Maia Sandu.
Despre situația tensionată de peste Prut a vorbit în exclusivitate pentru B1.ro Andrei Năstase, ministrul de Interne în guvernul condus de Maia Sandu și unul din artizanii actualei coaliții. Acesta a precizat că ceea ce se întâmplă în aceste momente în Republica Moldova este o criză premeditată, artificial creată, în spatele căreia se află oligarhul Vladimir Plahotniuc.
“S-a ajuns la acest blocaj în mod premeditat, arbitrar, din dorința unui individ pe nume Vladimir Plahotniuc care a capturat toate puterile în stat și toate instituțiile, care a pus stăpânire pe procurorul general, iar dreptatea a capturat-o, până la Curtea Constituțională pe care a burdușit-o în ultima perioadă de timp, în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din 24 februarie cu cei mai loiali oameni. Vorbim aici de președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, fostul procuror general Corneliu Gurin, de nașa sa de cununie Raisa Apostu și de alți oameni care au fost puși acolo în mod ilegal, o parte dintre ei pe baza unor înțelegeri, pe baza unor trocuri. Este o criză artificial creată, premeditat pentru că cel care a avut toată puterea în stat, cel care a devalizat această țară de miliarde de dolari, cel care a transformat Republica Moldova într-o spălătorie a mafiei rusești, nu vrea să piardă puterea, pentru că odată pierdută puterea va pierde libertatea și averile ilegal dobândite”, a explicat Andrei Năstase.
Cum se vede de la Chișinău poziția autorităților de la București
El s-a arătat surprins de declarațiile ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, potrivit cărora nu este nicio problemă ca alegerile anticipate să fie organizate în 6 septembrie în Republica Moldova, aşa cum a decis Pavel Filip.
“Mă surprinde! Permiteți-mi să mă opresc la funcția mea de ministru de interne în acest moment care va avea nevoie în zilele următoare să ia legătura cu omologii săi din România, din Ucraina, din statele din vecinătate, pentru a colabora pe dimensiunea combaterii corupțiie, a infracționalității a contrabandei între statele noastre. Aș vrea să îmi exprim nedumerirea mea ca cetățean român, ca român prin sânge, nu prin pașaport pentru atitudinea pe care au abordat-o autoritățile de la București, în speță ministrul Meleșcanu și cei care au evitat să recunoască un guvern constituit în mod legal, pe baza unei voințe populare liber exprimate și acest lucru a fost sesizat de către întraga populație din Republica Moldova”, a spus Andrei Năstase.
El a precizat că este optimist în privința viitoarei colaborări dintre Republica Moldova și România, în condițiile în care la alegerile europarlamentare românii au arătat că își doresc o nouă guvernare.
“Eu zic că lucrurile se pot schimba și am văzut că alegerile europarlamentare au dat un semnal clar că românii și România nu își mai doresc o guvernare pe care o au în momentul de față și sunt sigur că nu durează mult și vor veni oameni mult mai responsabili la București cu care vom avea o colaborare strânsă, în spiritul unui parteneriat startegic pe care l-am promovat, îl promovez și îl voi promova întotdeauna între Republica Moldova și România”, a conchis Andrei Năstase.
Amintim faptul că Andrei Năstase a fost ales primar al Chișinăului în urma alegerilor locale din anul 2018. Acesta nu a putut să își exercite mandatul în condițiile în care Judecătoria Chișinău a hotărât că legalitatea alegerilor nu se confirmă și nu se validează mandatul de primar. La rândul ei, Curtea de ApelChișinăua respinsapelul declarat de Andrei Năstase și a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău.