Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: Ne confruntăm, pentru prima dată după 1945, cu riscul unui război tradițional în Europa. Rusia a provocat criza. NATO nu poate asista pasivă la această agresivă acumulare de trupe

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: Ne confruntăm, pentru prima dată după 1945, cu riscul unui război tradițional în Europa. Rusia a provocat criza. NATO nu poate asista pasivă la această agresivă acumulare de trupe
Foto: Andrei Muraru / Facebook

Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, a declarat că Europa se confruntă, pentru prima dată din 1945, de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, cu riscul unui război tradițional. Asta deoarece dialogul cu Moscova e foarte dificil, iar NATO nu poate asista pasivă la acumularea de trupe și echipamente rusești la granițele Ucrainei.

Andrei Muraru, despre riscul unui război în Europa

„E un moment foarte critic pentru toată lumea, pentru securitatea și stabilitatea Europei, care consumă foarte multă energie. Este un efort diplomatic permanent, continuu, pe ambele maluri ale Atlanticului. După toate analizele, ne confruntăm pentru prima dată din 1945, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, cu riscul unui război tradițional în Europa. Dialogul cu Federația Rusă este foarte dificil, este un dialog exigent, dar suntem optimiști că nu va avea loc o invazie în Ucraina și că diplomația va prevala”, a declarat Muraru, pentru Digi24.

Acesta a precizat că informațiile despre o invazie iminentă, furnizate de serviciile americane și britanice, indică această posibilitate. Pe de altă parte, calea dialogului încă mai există.

Ambasadrul a mai spus că România e cea mai interesată să există o rezolvare pașnică a crizei deoarece noi avem cea mai lungă graniță cu Ucraina și „aici știm că Federația Rusă continuă o postură agresivă, prin militarizarea Mării Negre și prin acțiunile asertive care întrețin acest climat permanent de tensiune și de insecuritate”.

Andrei Muraru: NATO nu poate asista pasivă la mobilizarea rusească

„Cu toții ne dorim dezescaladarea, dar nici nu putem privi pasivi la această intensă și agresivă acumulare de trupe și de tehnică militară la granițele Ucrainei – și de aici răspunsul NATO, al aliaților NATO, al Statelor Unite: eforturi de descurajare foarte susținute, perfect proporționale și corespunzătoare, alături de angajarea acestui dialog intens cu Federația Rusă, pe multiple canale, și în cadru aliat, și în cadru bilateral, un efort, până la urmă sincer, de a înțelege pretențiile Rusiei și de a tempera aceste excese”, a mai declarat ambasadorul României la Washington, pentru Digi24.

Ambasadorul a mai spus că în toate summiturile NATO s-a ajuns la aceași concluzie, anume că „acțiunile agresive ale Rusiei constituie o amenințare la adresa securității euroatlantice”. În tot acest timp, „Rusia a continuat militarizarea Crimeei, a Mării Negre, a continuat acțiuni asertive în fața vecinilor ei”.

Andrei Muraru. Rusia, nu NATO, trebuie să probeze că respectă normele de drept internațional

„Rusia a provocat această criză, iar NATO nu urmărește confruntarea cu Rusia și nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, deci Rusia, și nu NATO trebuie să probeze că respectă normele de drept internațional, angajamentele și responsabilitățile asumate la nivel internațional și doar atunci se va putea vorbi despre o întoarcere la normalitate. Timp de 25 de ani, NATO a depus eforturi consistente pentru a construi un parteneriat cu Rusia”, a mai declarat Andrei Muraru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`