Anchetă de proporţii desfăşurată de autorităţile germane. Asta după ce în cadrul unui abator şi a unei fabrici de ambalare a cărnii aflate în landul Renania de Nord-Westphalia s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 circa 1400 de angajaţi, printre care și foarte mulţi muncitori români. Conducerea companiei Toennies, cea care deține abatorul și fabrica, este vizată de o investigație a procurorilor germani, informează agenția DPA.
Sutele de muncitori de la abotor și de la fabrica de ambalare a cărnii au fost testați pozitiv cu COVID-19 la jumătatea lunii iunie. Ulterior, autoritățile locale au introdus măsuri de izolare pentru mii de locuitori ai regiunii, în încercarea de a opri extinderea focarului, iar abatorul a fost închis pentru o perioadă de trei săptămâni.
Doar că după reluarea treptată a activităţii procuratura a primit peste 50 de plângeri penale.
Astfel, autoritățile germane au declanșat o adevărată anchetă. Nu mai puțin de 1.900 de nereguli au fost descoperit în urma inspecțiilor făcute la condițiile de cazare. Supraaglomerarea, mucegaiul, pericolul de cădere a tavanului, scurgerile din acoperişuri şi instalaţii sanitare defecte au fost doar câteva dintre acestea. Aşa se explica cele aproximativ 1.400 de infectări cu noul virus, printre care s-au numărat şi o mie de români.
La abatorul din landul german Renania de Nord-Westphalia, sunt angajaţi mulţi muncitori străini, mai ales din Europa de est.
Astfel, deși gestionarea crizei coronavirusului a fost printre cele mai de succes din Europa, Germania a înregistrat focare repetate în abatoare, ai căror angajați sunt adesea migranți care locuiesc în spații aglomerate furnizate de companii.
„Am crezut că am făcut totul bine. (…) În calitate de antreprenor, nu îmi pot cere scuze. Am provocat acest lucru și suntem pe deplin responsabili pentru asta”, a spus Clemens Toennies, proprietarul companiei de carne, într-o conferință de presă susținută la finalul lunii iunie.
O reacție a venit în acea perioadă și din partea ambasadorului României în Germania, Emil Hurezeanu. Asta în condițiile în care focarul de la abatorul Toennies devenise cel mai întins din Europa, iar jumătate dintre cei infectați erau cetățeni români.
„Patronul abatorului, o figură pitorească, e patronul celui mai mare abator dinGermaniași probabil din Europa. El își asumă răspunderea, deși probabil acum e foarte târziu. E criticat acum că de ani de zile presa și autoritățile îi cer să dea dovadă de transparență când vine vorba despre condițiile de muncă. Nu românii, bulgarii și polonezii duc virusul, acesta e favorizat de faptul că temperaturile sunt scăzute, iar oamenii lucrează mulți în spații mici. Patronul nu are nicio obligație față de angajați, ci e vorba de sub-sub-subcontractori. Angajatorul nu știe unde locuiesc acești oameni. Autoritățile și chiar patronatul spun că angajații locuiesc în 1.300 de locuri diferite, adresele lor nu sunt cunoscute. E motivul pentru care mai mulți angajați au putut părăsi în concediu districtul”, spunea atunci Emil Hurezeanu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.