O unitate a GRU, agenţia de informaţii militare externe a Rusiei, a aruncat în aer depozite de muniții din Bulgaria și Cehia, țări NATO, arată o vastă anchetă realizată de The Insider, cu sprijinul Der Spiegel. Aceiași sabotori ar fi responsabili și de otrăvirea lui Serghei și a Iuliei Skripal în Marea Britanie, precum și a unui traficant de arme bulgar, în Sofia. De asemenea, tot ei ar fi plănuit o lovitură de stat în Muntenegru, care a eșuat.
Aruncarea în aer a depozitului de muniție din Lovnidol, Bulgaria, în noiembrie 2011, reprezintă primul act de război cunoscut comis de Rusia împotriva NATO și pe teritoriul unui stat UE, arată The Insider.
În depozit se aflau muniții din perioada sovietică ce fuseseră transferate din Cehia în Bulgaria și care urmau să ajungă în Georgia. S-a întâmplat după ce Rusia invadase Georgia, câștigase războiul, dar avea informații că aceasta începe să-și refacă armata pentru a întoarce situația. Prin urmare, dispozițiile Kremlinului au fost să se ia măsuri ca livrările de arme spre Georgia să fie împiedicate, astfel încât armata acestei țări să nu se refacă.
După atacul din Lovnidol, au urmat și altele asupra altor clădiri și depozite din Bulgaria și Cehia, în următorii patru ani. Aceste atacuri s-au soldat și cu rănirea unor civili.
Responsabilă a fost unitatea GRU 29155, liderii ei fiind premiați cu sume imense de bani și posturi influente în Rusia, mai arată ancheta. Unitatea GRU era condusă de generalul Andrei Averianov (56 de ani), care acum a primit o parte consistentă din imperiul lui Evgheni Prigojin, fostul lider al grupării de mercenari Wagner.
Aceeași sabotori, ulterior, i-au otrăvit pe Serghei și Iulia Skripal în Marea Britanie, dar și pe un traficant de arme bulgar, în Sofia, și au pus la punct o lovitură de stat în Muntenegru care, până la urmă, a eșuat.
Atât Bulgaria, cât și Cehia au spus că vinovată pentru multe dintre aceste atacuri e unitatea GRU 29155 și au expulzat mai mulți diplomați ruși. Moscova a reacționat expulzând, la rândul ei, diplomați ai acestor state.
De altfel, în aprilie 2021, Ivan Geshev, atunci procurorul general al Bulgariei, a declarat despre explozia din Lovnidol: „Sunt suficiente dovezi care indică o legătură între otrăvirea lui Emilian Gebrev, exploziile de la depozitele de muniții din Cehia, din 2014, și patru incidente similare la fabrici și depozite din Bulgaria, în intervalul 2011-2014”.
The Insider mai precizează că incidente în care clădiri au sărit în aer pur și simplu încă nu au fost elucidate, deși apar tot mai multe dovezi că implicați au fost aceeași sabotori GRU.